Foto:Nova.rs

U najvećem gradu Šumadije, prvi put na izborima organizovana je građanska posmatračka misija. Šumadijski centar za građanski aktivizam “Res Publica” imao je svoje posmatrače na svh 168 biračkih mesta u Kragujevcu, a od nepravilnosti zabeležili su vođenje paralelnih spiskova, povredu tajnosti glasanja, kao i neproveravanje identiteta građana.

Na lokalnim izborima u Kragujevcu učestvovalo je 12 izbornih lista, a regularnost izbornog procesa pratili su posmatrači organizacije “Res Publica”.

Prema oceni posmatračke misije, izborni dan u Kragujevcu protekao je bez neregularnosti koje bi mogle da utiču na rezulate izbora.

“Naši posmatrači su tokom izbornog dana najčešće prijavljivali nepravilnu upotrebu lampe i spreja, povredu tajnosti glasanja, neproveravanje identiteta birača, kao i kršenje procedure glasanja van birališta. Na pet izbornih mesta primećeno je da biračima gotovo da nisu traženi lična karta ili pasoš, niti je proveravano da li su glasali na drugom mestu, vođene su paralelne evidencije birača, a bilo je i situacija da se građanima sugeriše za koga da glasaju. Ipak, to se događalo na izuzetno malim biračkim mestima, tako da ove nepravilnosti nisu uticale na ishod izbora na teritoriji celog grada”, saopštili su iz Res Publike.

Navode i da su njihovi posmatrači uočili dva slučaja organizovanog dovođenja građana romske nacionalnosti na birališta, kao i propuste pri glasanju van biračkog mesta, ali ističu da je reč o sporadičnim slučajevima.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Prema podacima dobijenim sa svih biračkih mesta, najviše glasova na lokalnim izborima, odnosno 38,9 odsto, osvojila je lista “Aleksandar Vučić – Kragujevac ne sme da stane”.

Druga po broju osvojenih glasova je opoziciona lista “Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac”, koja je dobila 15 procenata glasova, dok je na trećem mestu koalicija koju predvodi lokalni opozicioni političar Slađan Rakić, koji je osvojio poverenje 11,9 odsto birača.

Foto:Res Publica

Na izbrima je bilo 2,6 nevažećih listića.

Osim izbornog dana, Posmatračka misija Res Publike pratila je i čitav izborni proces od dana raspisivanja izbora.

U saopštenju navode da su  posmatrani period obeležili izrazita funkcionerska kampanja, zloupotreba javnih resursa, kao i potpuno brisanje granice između države i vladajuće stranke.

„Izbornu kampanju karakterisala je neravnomerna medijska zastupljenost političkih kandidata i nedostatak pluralizma, naročito u izveštavanju Radio televizije Kragujevac, koja se finansira novcem svih građana“, stoji u saopštenju Res Publike.

BONUS VIDEO: RTaša Nedeljkov (CRTA) o zabeleženim nepravilnostima na izborima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar