Nikola Dašić Foto: Nova.rs

Šumadijski centar za građanski aktivizam “Res Publica” iz Kragujevca, na izborima 17. decembra imaće svog posmatrača na svakom biračkom mestu u Kragujevcu, gde se osim parlamentarnih organizuju i lokalni izbori.

Posmatrači ove organizacije pratiće celokupan izborni proces, od momenta raspisivanja izbora, pa do zvaničnog proglašenja rezultata.

Oni  u Kragujevcu prvi put organizuju posmatračku misiju, a kako su danas saopštili, za ovu aktivnost akreditovani su kod republičke i gradske izborne komisije.

Foto:Promo/Res Publica

“Res Publica je ovim akreditovanjem i zvanično uključena u nadzor rada izborne administracije. Osim toga, pratićemo i aktivnosti političkih aktera tokom predizborne kampanje, kao i izveštavanje lokalnih medija i portala. Na dan izbora, naši posmatrači pratiće kako protiče glasanje na biračkim mestima“, navodi se u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ...

Ističu i da je njihova organizacija već počela da beleži sve vidove pritisaka na birače, pa pozivaju građane koji se susreću s tim problemima da im se jave na e mail [email protected] ili na broj telefona 061/1036776.

“Blagovremeno ćemo obaveštavati javnost o radu naše posmatračke misije, a nakon što konačni rezultati lokalnih izbora budu proglašeni, prezentovaćemo kompletnu analizu procesa koji je sproveden tokom izbora za novi saziv Skupštine grada Kragujevca. Organizovanjem građanskog posmatranja lokalnih izbora, Res Publica nastoji da doprinese održavanju fer i poštenih izbora, a time i jačanju demokratije u lokalnoj zajednici, što je jedan od ciljeva našeg udruženja”, saopštili su.

Posmatračku misiju u Kragujevcu, “Res Publica” organizuje uz podršku organizacije CRTA, koja od 2016. godine sprovodi posmatranje izbora u Srbiji.

BONUS VIDEO: Čega ćemo se nagledati na predstojećim izborima? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar