Zorana Mihajlovic
Zorana Mihajlović Foto:BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović potpisala je danas Ugovor o prenosu udela u Operatoru distributivnog sistema “EPS Distribucija” sa JP “Elektroprivreda Srbije“ (EPS) na Srbiju i poručila da je cilj ovih promena efikasnije poslovanje oba preduzeća i jačanje delatnosti i distribucije i proizvodnje električne energije. Ona je istakla da nema nikakve bojazni od privatizacije ovog preduzeća.

“Do sada smo imali situaciju da je jedan deo ljudi koji rade na održavanju distributivne mreže radio u Tehničkom centru EPS-a, drugi u „EPS Distribuciji“, radeći gotovo isti posao, uz dupliranje pojedinih troškova“, rekla je Mihajlović, saopšteno je iz njenog kabineta.

Prema njenim rečima, važno je i što će sada ODS moći da krene u dobijanje licence, jer ODS od svog osnivanja nema licencu, što nije u skladu sa Zakonom o energetici.

S jedne strane, radićemo na jačanju i EPS „Distribucije“, a s druge na jačanju EPS-a u delu investicija u zaštitu životne sredine i u nove kapacitete”, rekla je Mihajlovićeva posle potpisivanja ugovora u
Vladi Srbije.

Ona je istakla da je vizija Vlade Srbije da EPS bude regionalno moćno preduzeće, a da se gubici u distributivnoj mreži svedu na najmanju moguću meru, odnosno da budu nekoliko puta niži nego do sada, a da građani budu zadovoljni i količinom i kvalitetom isporučene energije.

“Poruka radnicima EPS i ODS je da veruju u svoju elektroprivredu i u svoju vladu i da nema nikakvih bojazni da će ni EPS ni ODS biti privatizovani, niti da će neko ostati bez posla. To su naša preduzeća i naše zlato koje ćemo dalje čuvati i razvijati. Radićemo zajedno i bićemo mnogo efikasniji i da već u narednih godinu dana napravimo rezultate i u EPS-u i u ODS-u”, rekla je Mihajlović.

Ona je naglasila da država neće stati sa reformisanjem preduzeća u ovom sektoru i poručila članovima nadzornih odbora, skupština i drugih upravljačkih tela da su rezultati najvažniji i da država želi da ima kvalitetnije ljude i da želi da osveži i nadzorne odbore, ali i srpski deo Odbora direktora u NIS.

„Želimo da i EPS i ODS, „Srbijagas“, „Transnafta“, NIS i svi drugi iduće godine posluju sa profitom, a ne sa gubicima”, izjavila je Mihajlović.

V. d. direktora EPS Milorad Grčić, koji je potpisao ugovor u ime JP EPS, rekao je da je danas nastavljen proces započet pre pet godina, koji podrazumeva usklađivanje sa zakonskim obavezama i smernicama koje je propisala Vlada Srbije.

“EPS će nastaviti sa modernizacijom i ulaganjem u zaštitu životne sredine i u nove proizvodne kapacitete, sa posebnim naglaskom na obnovljive izvore energije, kako bismo imali sve više zelene energije u budućnosti”, rekao je Grčić.

V. d. direktora “EPS Distribucije” Bojan Atlagić zahvalio je Vladi Srbije što je prepoznala značaj ovog preduzeća za elektroenergetski sistem.

“Za nas potpisivanje ovog ugovora ima višestruki značaj: sa pravnog aspekta sledi dobijanje licence i čitavog niza pravnih akata u skladu sa Zakonom o energetici, a sa druge strane, tehnički deo distributivne delatnosti će konačno biti na jednom mestu, što će uticati i na kvalitet usluga, pouzdanost i kvalitet snabdevanja električnom energijom građana i privrede”, naveo je Atlagić.

Predsednik Sindikata radnika JP EPS, Milan Đorđević, poručio je zaposlenima u EPS-u i ODS-u da nema razloga za bojazan i strah, jer oba preduzeća ostaju u vlasništvu države.

Predstavnik Sindikata „EPS Distribucija“, Branko Tomić, zahvalio je Vladi Srbije i EPS na svemu što je urađeno za ODS i dodao da veruje da će „EPS Distribucija“ raditi još efikasnije.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar