Zorana Mihajlović: Godišnje gubimo 250 miliona evra

Politika 01. dec. 202013:02
Podeli:
Foto: Mre

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da Srbija godišnje gubi oko 250 miliona evra na tehničke i netehničke gubitke u distributivnoj mreži.

Mihajlović je istakla da je zbog toga od velikog značaja sporazum o saradnji koji je nedavno potpisan između vlada Srbije i Francuske, a koji se osim metroa, odnosi i na pomoć te zemlje u razvoju pametne mreže koja će omogućiti da se u Srbiji bolje upravlja potrošnjom i da se smanje gubici struje.

„Naši gubici u distributivnoj mreži jesu sniženi i jesu niži nego što su bili, ali iznose negde 11,5 odsto, pa kada to saberemo sa onim gubicima na visokom naponu, koji su takođe niski, Srbija na te tehničke i netehničke gubitke godišnje gubi 250 miliona evra“, rekla je Mihajlović odgovarajući na pitanje novinara da objasni šta je podrazumevao sporazum sa Francuskom u delu o distributivnoj mreži.

Ističe da je taj sporazum značajan jer će pomoći Srbiji da se u infrastrukturi podgine „za jednu lestvicu više“, u saobraćuju je, dodaje, to metro, a u energetici to je, kaže, automatizacija srednjenaponske distributivne mreže.

Mihajlović je ukazala da postrojenje odsumproavanja za TE „Nikola Tesla B“ u Obrenovcu, za koji je danas postavljen kamen temeljac, košta 210 miliona evra i da će naša država smanjenjem gubitaka na distributivnoj mreži moći više novca da uloži u takve projekte.

 

strong>Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar