Maja Gojković
Maja Gojković. Foto: Ministarstvo kulture i informisanja/Promo

Opasne namere se vide u pokušajima Prištine da prisvoje srpsko kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji i svi treba da budemo zabrinuti zbog poslednjih događaja, izjavila je danas ministarka kulture Maja Gojković i poručila da su u Prištini "promašili temu".

Gojković je u parlamentu rekla da svi treba da delimo zabrinutost zbog poslednjih događa, jer se vidi da Priština ima novu taktiku i bavi se kulturom, kulturnim nasleđem, pokušava da izgradi nacionalni i kulturni identitet, kradući ono za šta svi znaju da vekovima pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi i srpskom kulturnom nasleđu.

„Ali, kao što su predsednik Vučić, premijerka Brnabić već i rekli, na svaki pokušaj, jednako ćemo i jos žešće odgovarati, jer ne damo da onaj ko pokušava da ukrade deo teritorije, sada ukrade manastire, ikone, naše svetinje“, rekla je Gojković.

Dodala je da Prišina pokušava da ukrade deo srpskog nacionalnog identiteta, pišući pisma pojedinim državnicima, uglavnom evropskih zemalja, ali i čelnicima Uneska i drugih međunarnodnih organizacija, tvrdeći da nešto što pripada Srbiji, srpskom narodu, SPC pre svega, sada volšebno pripada nekom od njih, lažno se predstavljajući i brišući naše nazive i prerogative „srpski“.

„Opasna namera se vidi u što su oni u poslednjim pismima počeli da izostavljaju prefiks ‘srpski’ pravoslavni manastir, već samo pravoslavni manastir. Tu se vidi ta praska koju smo videli u regionu, da možda pokušavaju ili imaju nameru da stvaraju crkvu koja bi zamenila SPC na KiM“, rekla je Gojković.

Kako je primetila, to rade oni koji su u strašnom pogromu 2004. godine uništili na hiljade srpskih relikvija.

„Niko od nas neće zaboraviti kada se jedan od albanskih secesionista popeo na vrh crkve i pokušao da divljački skine krst. To je briga o kojoj govore predstavnici privremenih organa u Prištini“, dodala je ministarka.

Gojković je istakla da tzv. Kosovo nije članica Uneska, a pokušava da komunicira sa važnom međunarodnom organizacijom, dodajući da pozivanje na Ahtisarijev plan može samo da izazove podsmeh, jer on nijkada nije usvojen.

„Nisu država, ni članica Uneska, svi artefakti kulturnog nasleđa nalaze se u zemlji porekla, u Srbiji. Prema tome – pukovniku nema ko da piše, potpuno su promašili temu. Ali, moramo da budemo oprezni, jer je nemoguće da ne postoji neka veća i jača namera, politička, od toga što oni baš svaki dan imaju za temu kulturu i kulturno nasleđe koje se nalazi na teritoriji KiM“, rekla je Gojković.

Ona je time odgovorila na konstataciju poslanice Justine Pupin Košćal da smo svedoci prisvanja kulturne baštine Srbije, u čemu prednjači Priština.

Za nekadašnju ideju o formiranju Fonda u okviru Ministarstvu kulture, koji bi se koristio za otkup dela iz zaostavštine, van granica Srbije ili onih u Srbiji koji nisu u rukama države, Gojković je rekla da je to možda prevaziđen oblik shvatanja zaštite kulturnog nasleđa, već da treba razmisliti o formiranju komisije na nacionalnom nivou.

„Onako kako to rade mnoge države u sličnoj situaciji, kao što je sada naša. To bi bila komisija za povraćaj i otkup važnih artefakata za istoriju našeg naroda“, rekla je Gojković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar