Entoni Godfri Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri podsetio je na godišnjicu smrti braće Bitići i poručio srpskim vlastima da SAD neće prestati da traže pravdu u ovom slučaju.

„22 godine je prošlo bez pravde za tri Amerikanca koje je ubila srpski specijalci. Mi nećemo ni zaboraviti smrt Bitići braće, niti ćemo prestati da tražimo pravdu“, napisao je Godfri na Tviteru i dodao:

„Srpske vlasti moraju u potpunosti da istraže ovaj slučaj i pokažu napredak u vladavini prava“.

Reagovala je zvanično i američka ambasada u Beogradu.

„Pravda za braću Bitići i njihove porodice i odgovornost onih koji su izvršili i prikrili njihovo ubistvo ostaje jedan od prioriteta u našim bilateralnim odnosima sa Srbijom“, navodi se u saopštenju ambasade.

Vlada SAD ponovo je pozvala srpske vlasti, koje, kako se navodi, godinama obećavaju pomoć u vezi sa ovim slučajem, da sprovedu punu istragu.

Ovaj slučaj, kao i mnogi drugi, ukazuje na hitnu potrebu da Srbija razreši nedovršene istrage ratnih zločina i posveti se jačanju vladavine prava, dodaje se u saopštenju.

Agron, Mehmet i Ili Bitići, državljani SAD koji su se u sastavu „Atlantske brigade“ borili na strani Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) tokom rata na Kosovu, uhapšeni su po završetku NATO intervencije 1999. godine na granici sa Kosovom zbog ilegalnog prelaska u Srbiju. Nakon odležane prekršajne kazne od 15 dana pušteni su iz zatvora, ali ih srpska policija odvodi u bazu Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP Srbije u Petrovom Selu, koja je bila pod komandom Gorana Radosavljevića Gurija.

Njihova tela, sa vezanim rukama i ranama od ispaljenih metaka na potiljcima, otkrivena su u julu 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, u istočnoj Srbiji, zajedno sa drugim telima kosovskih Albanaca.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar