Entoni Godfri Jadranka Joksimovic Prijem povodom Dana nezavisnosti SAD
Entoni Godfri i Jadranka Joksimović Prijem povodom Dana nezavisnosti SAD Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri priredio je danas prijem povodom Dana nezavisnosti SAD, kome su pristustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, članovi Vlade, crkveni velikodostojnici, predstavnici javnog života i diplomatskog kora.

„Danas kada obeležavamo 245 godina od kada su naši Očevi nacije proglasili nezavisnost trinaest kolonija od Ujedninog Kraljevstva, veoma smo ponosni na specijalne veze s Velikom Britanijom a isto tako i na odnose naše velike države Ohajo i Srbije“, poručio je američki ambasador u pozdravnom govoru.

Godfri je zahvalio svim uglednim zvanicama iz Srbije koji su večeras došli u ambasadu SAD na obeležavanje ovog važnog datuma za američki narod i naglasio da se ove godine obeležava i 140 godina diplomatskih odnosa SAD i Srbije, a takođe i 20 godina uspešnog rada USAID-a u Srbiji.

On je govorio i o istoriji američko-srpskih odnosa i naglasio da su oni uvek bili partnerski i prijateljski, izuzev devedesetih godina 20. veka kada su za kratko skrenuli sa pravog puta, i podsetio da su tokom istorije srpski imigranti poput Nikole Tesle ili Mihaila Pupina, značajno doprineli veličini SAD.

Takođe je rekao i da su u poslednjih dvadeset godina ti odnosi dosta napredovali i da se dalje razvijaju i istakao da po njemu Srbija nema boljeg prijatelja od SAD.

Američki ambasador je naglasio da je ova godina bila izazovna za sve , a pogotovu za SAD, ali da će ova, kako je rekao, 245 godina mlada demokratija, izaći iz svega toga još jača.

On je poručio i da Srbiju ove godine očekuju brojni izazovi, ali da je siguran da će oni biti uspešno prevaziđeni i uz pomoć njegove zemlje, pošto je u interesu SAD da Srbija postane do kraja napredna demokratska država.

Amabasador je na kraju svog govora u čast 140 godina srpsko-američkih odnosa koje je počelo, kako je rekao, od uživanja Amerikanaca u ukusnim srpskim šljivama, nazdravio uz čašicu šljivovice.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare