Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Poslanici SNS, koji su na sednicama Skupštine od njenog konstituisanja horski vređali opoziciju, targetirali nezavisne medije i ostale neistomišljenike, nisu zadobili poverenje čak ni svojih birača. Naime, prema istraživanju Demostata, svega 40 odsto birača koji glasaju za naprednjake ima poverenje u srpski parlament, u kome su dominantni upravo poslanici SNS. Sagovornici lista “Nova” navode da i birači naprednjaka vide da je Skupština pretvorena u cirkus i misle da partije na vlasti više brinu o svom stranačkom interesu, a manje o građanima, ali da uprkos tome i dalje veruju predsedniku.

Bojkot izbora omogućio je brojnim članovima SNS mesto u skupštinskoj klupi, u kojoj su, umesto da govore o zakonima, klevetali opozicione liderima, nezavisne medije proglašavali izdajnicima i stranim plaćenicima, a u skoro svakom obraćanju davali podršku Aleksandru Vučiću.

To se očito nije svidelo ni većini njihovih birača, jer prema istraživanju Demostata svega 40 odsto građana koji glasaju za naprednjake ima poverenja u srpski parlament.

Politikolog Vujo Ilić, koji je i savetnik za javne politike i istraživanja u organizaciji Crta, kaže za list “Nova” da i poslednji rezultati njihovog istraživanja pokazuju da oko polovine građana kojima su bliže partije u vlasti misli da poslanici više brinu o stranačkom interesu nego o interesu građana.

“Nepoverenje građana u parlament je veliko i duboko ukorenjeno. Crta od 2013. svake godine sprovodi istrаživanja o učešću građana u demokratskim procesima i ona pružaju dosta stabilnu sliku o nepoverenju u parlament. Izražena većina ispitanika kojima su bliže partije na vlasti uglavnom je zadovoljna radom parlamenta, dok je većina onih kojima su bliže opozicione stranke, očekivano, veoma nezadovoljna. Ali, razlike su mnogo manje kada pitamo ispitanike konkretnija pitanja o tome kako oni doživljavaju parlament. Tako poslednji rezultati pokazuju da oko polovine građana kojima su bliže partije u vlasti misli da poslanici više brinu o stranačkom interesu nego o interesu građana, kao i da svojim ponašanjem urušavaju ugled Narodne skupštine. Dakle, to su birači koji ne veruju u demokratske institucije, ali politički podržavaju parlamentarnu većinu”, navodi on.

Upitan zašto onda glasaju za SNS, Ilić navodi da ti birači koji nemaju poverenja u institucije – veruju predsedniku.

“U našem izbornom sistemu birači glasaju za izborne liste i ne pitaju se o tome koji će ih pojedinci predstavljati. Oni ne mogu te pojedince da drže odgovornim, to može samo stranka, a ako birači ne mogu da oduzmu poverenje, teško će ga dati. Na tu osnovu dolazi liderska politika vladajuće stranke, jer ti birači koji nemaju poverenja u institucije veruju predsedniku. Zato se na izborima, od mesnih zajednica, preko opštinskih izbora, pa do parlamentarnih, u prvi plan ističe ime predsednika a ne ime stranke”, objašnjava on i dodaje da smo došli do paradoksalne situacije da među poslaničkim grupama u Skupštini nema naziva Srpske napredne stranke, ali ima imena Aleksandra Vučića.

Mikloš Biro, profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, kaže da je nepoverenje birača logično kada je sve farsa i cirkus.

“Nisu ni glasači SNS toliko ludi da ne vide da je farsa. Parlament nije obavljao posao parlamenta. Pitanje da li i glasači SNS uopšte znaju šta treba da radi parlament, ali to opet nije ličilo na parlament. To je ličilo na jedno horsko pljuvanje po opoziciji. Onaj ko je posmatrao Skupštinu nije mogao da vidi da ona radi svoj posao, da donosi zakone, da odlučuje o važnim društvenim pitanjima. To se potpuno pogubilo”, ističe Biro za “Novu”.

Zoran Panović, programski direktor Demostata, kaže za list Nova da je istraživanje Demostata pokazalo da u SNS takođe ne postoji jedno uniformno jedinstvo o svim pitanjima.

“Nepoverenje proizilazi iz toga što taj parlament očigledno ima problem sa političkim legitimitetom. On jeste legalan, on je izabran na nekim izborima koji su pravno legalni, ali taj parlament nema politički legitimitet u smislu da su tu zastupljeni svi građani Srbije, proporcionalno onom koje stavove zastupaju. Mislim da je i mnogima u SNS jasno da je taj parlament jednostavno ne odgovara stanju stvari u Srbiji”, navodi Panović.

BONUS VIDEO: Vučić o Belivuku

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare