Foto: N1

Na Merdaru je zabranjeno unošenje materijala za referendum u Srbiji, oglasila se jutros Kosovska policija, a prenosi portal Kossev.

Da su trojica vozača kamiona Pošte Srbije sa materijalom neophodnim za održavanje referenduma i koordinator Republičke izborne komisije Marko Janković, privedeni sinoć na Merdaru, a glasački materijal zaplenjen, saopštio je iste večeri direktor Kancelarije za KiM Petar Petković. Jutros je u Jutarnjem dnevniku RTS saopštio i da su koordinator i vozači pušteni nakon intervencije oficira za vezu Dejana Pavićevića, ali i da je materijal i dalje na Merdaru.

Petković tvrdi da je OEBS trebalo da sačeka glasački materijal za referendum kao i ranijih puta kada se glasalo, ali kojem se kosovske vlasti sada protive. Međutim, naveo je da se OEBS „nije pojavio“, već umesto njih „10 različitih policijskih vozila Kosovske policije koji su zaplenili mobilne telefone lišili slobode naše ljude i zaplenili izborni materijal“.

Sada je svoju verziju događaja iznela i Kosovska policija, navodi Kossev.

„Dana 14.01.2022.godine, u 21:40 časova, na granični prelaz Merdare koji povezuje Srbiju sa Republikom Kosovo (RKS), na ulaz u našu zemlju, došla su tri vozila (jedno vozilo i dva kamiona) srpskih registarskih oznaka, u kojima je bilo šest lica. Policijske jedinice su tokom sprovođenja zadataka i procedura-kontrola koje se primenjuju na graničnim prelazima, uočile da je kamion bio natovaren materijalom za koji se sumnjalo da će biti korišćen za ‘referendum’ koji se očekuje u Srbiji. Na osnovu službenih informacija, dužnosti i ovlašćenja policije, zabranjen je ulazak u RKS ovog materijala koji se prevozio bez odgovarajuće dozvole. U saradnji i koordinaciji sa pravosuđem, dva prevozna sredstva (kamiona) su upućena nadležnom carinskom organu, dok su se lica nakon obavljenog razgovora vratila u Srbiju svojim vozilom. Slučaj će se i dalje voditi u saradnji sa nadležnim institucijama i pravosudnim organima“, navela je Kosovska policija.

Kosovska skupština vanredno zaseda danas u 14 časova upravo na temu referenduma koji organizuju srpske vlasti, te zahtevima koji su stizali, kako iz Beograda, tako i od međunarodnih predstavnika, da se on, uprkos protivljenju Prištine, sprovede u srpskim sredinama na KiM. Sednica bi, prema najavama, trebalo da rezultira usvajanjem rezolucije.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani, premijer Aljbin Kurti i predsednik parlamenta u Prištini Gljauk Konjufca oglasili su se juče zajedničkim saopštenjem u kojem su se još jednom usprotivili referendumu i ponovili da će Srbima na Kosovu biti omogućeno da glasaju samo putem pošte i Kancelarije za vezu u Prištini, što Beograd odbija.

Ovom saopštenju prethodio je sastanak ambasadora zemalja Kvinte i EU na Kosovu sa kosovskim zvaničnicima a nakon zajedničkog saopštenja kojim su apelovali na Prištinu da omogući Srbima sa Kosova da glasaju na predstojećem referendumu „u skladu sa ustaljenom praksom“.

Beograd i Srpska lista sada insistiraju na referendumu za srpske državljane na Kosovu. Srbija je prvo od OEBS-a zatražila da organizuje glasanje, a potom kada, od kosovske vlade „nije stiglo zeleno svetlo“, pokrenula diplomatske aktivnosti preko Brisela.

Dan pred održavanje referenduma za promenu Ustava Srbije i dalje je neizvesno da li će se on i kako održati i za srpske državljane na Kosovu.

Bonus video: O čemu glasamo na referendumu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar