Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Gradjanski demokratski forum (GDF) je danas upozorio da je sahrana patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja "ogroman rizik" za javno zdravlje i pozvao SPC i državu da se pridržavaju propisanih epidemioloških mera.

„Iako su i crkva i državne institucije najavile da će se opraštanje vernika s patrijarhom i njegova sahrana dešavati uz sve mere predostrožnosti i izbegavanja rizika širenja infekcije koronavirusom, već prvi čin ispraćaja potpuno je demantovao ove najave“, piše  GDF u saopštenju.

Jer, navodi se dalje, „dok je kovčeg s preminulim patrijarhom bio izložen u Sabornoj crkvi, veliki broj vernika je celivao i kovčeg i krst ispred njega, što nesumnjivo predstavlja ogroman rizik i sasim sigurno širenje zaraze medju gradjanima“.

GDF smatra da je to pokazalo da „ni Crkva, ni država nemaju autoritet koji je u ovakvim sutuacijama sudbonosan“.

„Takvo ponašanje je neoprostivo, pogotovo kada se zna da je upravo zbog ignorisanja epidemiološke opasnosti došlo do razboljevanja i patrijarha Irineja i nedavno mitropolita Amfilohija“, piše u saopštenju.

„S obzirom da će opraštanje trajati do sutrašnje sahrane, nužno je hitno preduzeti preventivne mere radi sprečavanja širenja epidemije“, ukazao je GDF.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare