Foto: EPA/SRDJAN SUKI, N1, Zoran Lončarević, Tanjug/Strahinja Aćimović, mfa.gov.rs

Kako legenda kaže, u vreme nastanka Srpske napredne stranke, u Predsedništvu je sedelo dvadesetak ljudi - osnivača. Njihova imena nigde nisu zvanično istaknuta. Može se reći da su kao i sa sajta SNS, nestali i iz javnog života. Barem većina njih. Po retkim svedočenjima onih koji su stranku stvarali, da se zaključiti da su brzo - skrajnuti. Svi neposlušni.

Današnji lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić nije to bio na početku, ali je na tom putu, počistio svu konkurenciju. Pa čak i onu koja je na to zaličila.

Na isti način na koji se obračunava sa političkim neistomišljenicima i svima onima koji su sebi dali za pravo da kritikuju vlast i o tome javno progovore, Vučić se obračunavao i u sopstvenoj stranci.

“Prvi članovi Predsedništva SNS bili su Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić, Brana Crnčević, Jorgovanka Tabaković, Oliver Antić, Milan Bačević, Božidar Delić, Borislav Pelević, Gojko Radić, Branislav Blažić, Radoš Ljušić…”.

Tako je upravo Ljušić prošle godine pisao za Danas.

“Nisam siguran u izostavljena imena, a u stranci ne postoje zapisnici. Zamislite jednu veliku stranku, i tako moćnu, a da nema spisak prvog Predsedništva”, pisao je tada Ljušić pa objasnio gde su neki od njih završili.

“Crnčević i Blažić su preminuli, Delić je otišao, Antić je podneo ostavku, Cvijan, koji je kooptiran kasnije, oteran je naglavačke, a mene su, kako bi Vuk rekao, “na lijep način išćerali”. Ostali su skrajnuti, što dalje, da se ne vide, i da se ne čuju!”, rekao je tada Ljušić.

Gde su danas, 13 godina kasnije, osnivači SNS?  I sami znamo šta se u međuvremenu desilo.

Prvi predsednik SNS, ali i prvi predsednik države iz redova SNS Tomislav Nikolić, nakon što je “odradio” svoje poslat je u (ne)dobrovoljnu penziju. Da bi bio predsednik države, odrekao se kao što Ustav i nalaže funkcije predsednika stranke.

Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Na sledećim izborima za predsednika se odrekao i ponovne kandidature, kada je procenjeno da će Aleksandar Vučić biti bolji kandidat. Sve funkcije zadenuo je za pojas.

Osim ove koju i dalje, zvanično, obavlja a to je  funkcija predsednika Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom. Pored ove utešne nagrade, dobio je i predsedničku vilu na korišćenje, čiji mesečni troškovi održavanja građane Srbije koštaju oko 400.000 dinara.

Kakvu je sudbinu doživeo Vladimir Cvijan saznali smo nedavno. I on više nije među živima.

Zapravo, što se osnivača tiče, može se reći da je “opstala” samo guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Bonus video: Čiju sliku držite na zidu? Ili sve o dodvoravanju predsedniku

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare