Foto: STR / AFP / Profimedia

Mirko Cvetković će za mesec dana učestvovati na Kopaonik biznis forumu kao ekonomski stručnjak, mada je pre desetak godina tamo bio u funkciji premijera i ministra finansija.

Prethodnih godina u svojstvu savetnika Svetske banke radio je na projektima u Belorusiji, Turkmenistanu, Uzbekistanu i Mozambiku, a član je i instituta i tink-tankova koji okupljaju bivše i sadašnje lidere država kao što su Institut za kulturnu dimplomatiju sa sedištima u SAD i Berlinu gde je član Savetodavnog odbora, IMAN fondacije iz Londona sa istom funkcijom, NG International centar i Podgoričkog kluba gde je član osnivačke skupštine i upravnog odbora.

On je bio prva nestranačka ličnost u istoriji Srbije koja je postala predsednik Vlade. Zvali su ga Deda Mraz, zbog bele brade, ne zato što je donosio poklone, mada su njegovo vreme penzioneri dobili povećanja kao nikada pre, a ni posle.

Pročitajte još:

Cvetković je u prvu demokratsku vladu 2001. godine ušao kao pomoćnik ministra za privredu, a 2003. je postao direktor Agencije za privatizaciju.

Kada je Vojislav Koštunica postao predsednik Vlade 2004. godine daje ostavku i vraća se u posao poslovnog savetovanja odakle je i došao u državnu službu. Karijeru je započeo na Rudarskom institutu, zatim je bio u Ekonomskom institutu, pa onda devedesetih u konsultantskoj kući CES Mekon.

Tokom osamdesetih radio je na projektima Svetske banke i UNDP u Turskoj, Indiji, Pakistanu i Somaliji.

U drugoj vladi Vojislava Koštunice 2007. godine bio je ministar finansija na predlog Demkratske stranke, ali je svakako vrhunac njegove karijere premijerski mandat od 2008. do 2012. godine kada je mimo svih očekivanja na inicijativu predsednika Srbije i DS, Borisa Tadića dobio Vladu na upravljanje.

Zapao ga je najteži ekonomski period u poslednjih 20 godina, a Srbija je bila među zemljama najteže pogođenim u Evropi. Ogroman rast javnog duga, inflacija, recesija u dve od četiri godine mandata, postavile su temelj dolasku na vlast Sprske napredne stranke 2012. godine.

Iako karijerni ekonomista, za njegovog mandata javne finansije su skoro sasvim urušene. Doduše olakšavajuća okolnost je što su mu potpredsednici vlade bili Ivica Dačić, Božidar Đelić, Mlađan Dinkić i Jovan Krkobabić.

Opširnije čitajte na Danas.rs.

Bonus video:100 dana Vlade: Znaju li ministri šta rade?– gosti Dejan Vuk Stanković i Zoran Stojiljković 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare