Nelegalna gradnja saradnika gradonačelnika Aleksandra Šapića u Beogradu samo je jedna u nizu afera koja se vezuje za ljude bliske SNS, a koji su gradili svoje lokale, objekte i zgrade iako nisu imali zakonske dozvole za to. Praksa širom Srbije do sada jasno je pokazala - ukoliko ste funkcioner, medijski radnik blizak SNS ili naprednjak, neće biti problema da nelegalno gradite. Samo za neke od njih zakon je važio, pa su institucije reagovale i sprečile dalje nelegalne aktivnosti, dok drugi nisu ni odgovarali, niti su im srušeni nelegalni objekti.

Dugogodišnji saradnik i direktor Vaterpolo kluba “Novi Beograd” Mirjan Nešović nelegalno zida u Dobropoljskoj ulici, a sa gradnjom zgrade nije prestao ni uprkos odluci Gradske inspekcije koja je stopirala gradnju.

Nakon otkrivanja nelegalne gradnje, prema saznanjima Nove, inspekcija je izašla na teren u Dobropoljskoj ulici gde Nešović gradi i zatvorila gradilište.

To se vidi na fotografijama do kojih je Nova došla, a gde se jasno uočava da je inspekcija crvenom trakom obeležila prostor i označila da se gradilište zatvara.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nešović, direktor u Vaterpolo klubu “Novi Beograd” čiji je osnivač Šapić, oglušio se o odluku gradske inspekcije i nastavio da gradi. Nakon što je odmah nakon odluke ove gradske institucije skinuo traku i nastavio da gradi, o čemu je Nova pisala, u petak je ubrzao dinamiku radova.

Na gradilište u Dobropoljskoj ulici stigli su geometri, majstori, a Nešović je krenuo i u podizanje novog sprata, uprkos zabrani gradnje.

Dok institucije ćute, odnosno ne mogu da omogućeve sprovođenje zakona, gradnja iz Dobropoljske podsedila je na dugogodišnju praksu povezanosti nejmara bliskih SNS i njihovom nelegalnom gradnjom.

Srđan Milovanović, bizsnimen blizak SNS, nelegalno gradi na Dedinju

Tik pored zgrade TV Pink, na uglu Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića i Neznanog junaka, kompanija Kopernikus Real Estate, u vlasništvu Srđana Milovanovića, gradi stambeno poslovni objekat, površine od najmanje 12.764 kvadrata.

Sudeći prema građevinskoj dozvoli, koja je izdata pre dve i po godine, taj objekat bi u budućnosti trebalo da ima 21 stambenu jedinicu, sedam lokala i 90 parking mesta u podzemnim garažama.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ipak, malo je verovatno da će sve ostati na tome. Naime, prema dokumentu koji je na svom Tviter nalogu objavila potpredsednica SSP Marinika Tepić, zgrada Kopernikusa na Dedinju trebalo bi da se sastoji od četiri podzemne etaže, prizemlja, dva sparta i povučenog sprata. Isto se vidi i na građevinskoj tabli koju je reporter “Nove” uslikao na licu mesta.

Nije poznato koliko podzemnih etaža ima, ali je jasno da su osim prizemlja, sagrađena još tri sparta i poslednji – povučeni sprat. Ako ćemo se držati dozvole koju je Milovanovićeva kompanija dobila 2020, kao i građevinske table koja je postavljena na licu mesta, ispada da je Kopernikus nelegalno sagradio bar jedan sprat.

Novak Stajić nelegalno gradio, brat mu ozakonjivao

Krajem prošle godine, Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo istragu oko ispitivanja uloge bivšeg gradskog sekretara Nemanje Stajića u poslovnima nelegalne gradnje u Mirijevu. U pitanju je kompleksu zgrada, u Ulici Vlastimira Đuze Stojiljkovića, gde je izgrađen čitav niz objekata koji su mahon izgrađeni dok još uvek nisu imali sve neophodne dozvole.

Višespratnicu u beogradskom naselju Mirijevo zidala je firma Novaka Stajića, rođenog brata Nemanje Stajića.

Foto: Goran Srdanov/ Nova.rs

U pitanju je bivši načelnika Sekretarijata za poslove ozakonjenja objekata grada Beograda. Novak je počeo da zida zgradu bez ikakve dozvole, ali brat mu je pomogao u legalizaciji istog, tvrdio je ranije BIRN.

„Pre nego što je useljena, zgrada čiji su ulazi označeni brojevima 8 i 10, pripadala je preduzeću Loyal Trust iz Beograda, koje je danas u stoprocentnom vlasništvu Novaka Stajića, brata Nemanje Stajića, načelnika Sekretarijata za ozakonjenje objekata grada Beograda. U katastar je upisana na osnovu Zakona o ozakonjenju objekata, što znači da je zidana bez potrebnih dozvola, odnosno nelegalno“, pisao je ranije BIRN.

Nemanja Stajić Foto: Printscreen/RTV Pink

Upravo su braća Stajić godinama pominjani kao glavni „krivci“ za ekspanziju divlje gradnje u Beogradu, dok je Nemanja Stajić, bivši gradski sekretar bio ključna karika u tom lancu.

Šapić nelegalno gradio, opština Novi Beograd koju je vodio 10 godina – ozakonila

O divljoj gradnji gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića mediji su godinama pisala, a BIRN je do detalja pisao kako je gradonačelnik Beograda legalizovao nelegalno dograđeni objekat na Bežanijskoj kosi, koji je da je rađeno po zakonu trebalo da bude srušen, dok je Šapić morao da platinovčanu kaznu, a pretila mu je i kazna zatvora.

Aleksandar Šapić Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Naime, opština Novi Beograd nezakonito je ozakonila (legalizovala) nelegalno dograđeni objekat u vlasništvu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića na Bežanijskoj kosi, iako nisu bili ispunjeni zakonski uslovi da se taj objekat ozakoni, pokazuju dokumenta koja je prikupio BIRN.

PROČITAJTE JOŠ...

“Krajem jula ove godine, nešto više od mesec dana nakon što je postao gradonačelnik Beograda (20. juna 2022), Aleksandar Šapić je dobio rešenje opštine Novi Beograd kojim se ozakonjuje objekat na Bežanijskoj kosi – sedmosobni stan od 340 kvadrata korisne površine (odnosno, 403 kvadrata bruto razvijene građevinske površine). Opština je donela ovo rešenje uprkos činjenici da objekat kojeg je ozakonila, u ovom obliku i ovim gabaritima nije postojao na satelitskom snimku Republičkog geodetskog zavoda iz 2015. godine, što je osnovni preduslov da nelegalno izgrađeni objekti uopšte uđu u proceduru za ozakonjenje, prema Zakonu o ozakonjenju objekata”, pisao je ranije BIRN.

Šapiću je Gradska inspekcija još u julu 2021. godine naložila da odmah obustavi radove i pribavi građevinsku dozvolu, međutim on to nije uradio. Nakon toga, opština Novi Beograd, čiji je Šapić bio predsednik 10 godina, ozakonila je ovaj objekat.

Nelegalno se gradilo i na vrhu Kopaonika, Tomislav Nikolić podigao nelegalnu vikendicu

Ugostiteljski objekat od 1.000 kvadrata na vrhu Kopaonika izgradila je Snežana Mitković iz Smedereva, Osnovno javno tužilaštvo u Brusu podiglo je optužnicu protiv investitorke nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu u maju 2019. godine, a u međuvremenu objekat je prestao sa radom.

Kopaonik 03 - Skinuti samo krov i prozori - Foto N. Božović
Foto: Nova.rs

Objekat na vrhu Kopaonika privukao je veliku pažnju javnosti, budući da je gradnjom luksuznog objekata prekršeno nekoliko zakonskih odredbi. O zakon se oglušio i bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić koji je gradio nelegalne vikendice na Savi.

Vikendice Tomislava Nikolića, sagrađene 2010. godine na mestu gde gradnja treba da bude zabranjena jer ugrožavaju nasip, odbranu od poplava, ali i pijaću vodu prestonice, i dalje stoje na istom mestu i zauzimaju sve više prostora nastavkom gradnje u zoni vodosnabdevanja glavnog grada.

Savski nasip Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

“Učinili smo sve da probamo da objekat legalizujemo. Ako nije moguće legalizovati, dobićemo rešenje i u skladu sa zakonom moraćemo i mi, porodično, da postupimo. Ako ne mi, onda će država”, rekao je još 2014. sin bivšeg predsednika Srbije Radomir Nikolić. U međuvremenu sa gradnjom je nastavljeno, a Nikolić nije želeo da sruši vikendice.

Bonus video: Marinika Tepić – Podnosimo krivičnu prijavu protiv Mirjana Nešovića 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare