Foto: freedomhouse.org

Srbija je drugu godinu zaredom delimično slobodna zemlja, a u tu grupu spadaju i Mađarska, Bangladeš i Indija, navodi američka nevladina organizacija Fridom haus u novom izveštaju o globalnom širenju autoritarne vlasti.

Osim što je ostala označena kao zemlja u kojoj sloboda postoji samo delimično, Srbija je ove godine i na listi zemalja u kojima je zabeležen najveći pad političkih prava i građanskih sloboda u poslednjih 10 godina, piše u izveštaju „Sloboda u svetu 2022 – Globalno širenje autoritarne vlasti“.

Ovakav pad zabeležen je i u državama poput Malija, Turske, Mađarske, Azerbejdžana, ali i Sjedinjenih Američkih država.

Srbija sada ima 62 od 100 poena, što je za dva poena manje od prošle godine, navodi Fridom haus.

Među zemljama u regionu status delimično slobodne zemlje imaju i Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija i Albanija, dok se kao slobodne države vode Hrvatska, Bugarska i Rumunija.

U izveštaju nema detalja o situaciji u Srbiji, ali je izneta kritika na račun predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i njegovog bliskog odnosa sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

U prošlogodišnjem izveštaju Fridom hausa „Sloboda u svetu 2021. – Demokratija pod opsadom” kao zaslužni za pad sloboda u Srbiji istaknuti su slučajevi visoke korupcije koje su otkrili novinari, a koji nisu rešeni, kao i politički pritisci na pravosuđe i medije.

BONUS VIDEO: Kako je Vučić pre tri godine obećavao kanalizaciju stanovnicima Borče

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar