Foto: Promo

Istraživač Fridom hausa Noa Bajon ocenio je da je pad sloboda u Srbiji, konstatovan u najnovijem izveštaju te međunarodne nevladine organizacije, očigledno povezan sa Srpskom naprednom strankom predsednika države Aleksandra Vučića koja "grubo gazi institucije koje bi trebalo da kontrolišu vlast".

U razgovoru za Glas Amerike, Bajon navodi da su „slučajevi kao Krušik, u kojem je otac ministra unutrašnjih poslova (Srbije Nebojše Stefanovića) prodavao oružje iz državne fabrike, veoma alarmantni“ za Fridom haus i dodaje da zabrinjava uticaj srpskih vlasti na izborni proces.

„Radili su stvari da kompromituju slobodne i poštene izbore, isključili su opoziciju iz poslova vlade i obogatili su se koristeći državne resurse. Tako da se Srbija precizno može okarakterisati kao država čija je vlada sve manje i manje zainteresovana za demokratiju i smenjivost vlasti“, rekao je Bajon.

Naveo je i da je Fridom haus procenjivao upotrebu javnih resursa u partijske svrhe.

„Nije da vladajuća stranka nije odgovorna za situaciju u kojoj će predstojeći izbori biti daleko od poštenih i idelanih, i posmatramo korišćenje i iskorišćavanje resursa državnih medija da se prenesu poruke koje su pogodne za vladajuću Srpsku naprednu stranku“, dodao je Bajon.

U godišnjem izveštaju Fridom hausa o političkim pravima i građanskim slobodama „Sloboda u svetu 2020. godine“, Srbija je i dalje u grupi „delimično slobodnih“ zemalja, ali je jedna od 29 država sa najvećim padom sloboda u protekloj deceniji.

#related-news_1

U delu dokumenta koji se odnosi na Srbiju i Crnu Goru navodi se da se „nezavisni novinari, opozicione ličnosti i drugi koji su viđeni kao neprijatelji vlasti suočavaju sa uznemiravanjem, zastrašivanjem i ponekad nasiljem“ i da se „javna frustracija vladajućim strankama prelila u velike proteste u obe zemlje“, ali da oni nisu doveli do značajnih promena.

Bajon je rekao da je Crna Gora u većoj meri od Srbije država u kojoj vladajuća stranka pljačka državne resurse.

„To je duboko zabrinjavajuće i ne sme da se događa u demokratiji i u zemlji koja saradjuje sa Zapadom i koja je članica NATO“, kazao je Bajon.

On je upozorio da je u 2019. godini i korupcija uzela maha u Crnoj Gori.

„Godina je počela takozvanom aferom ‘Koverat’ u kojoj je biznismen i bivši saveznik vladajuće Demokratske partije socijalista priznao da je ilegalno finansirao tu stranku mnogo godina, posle čega su počeli masovni protesti na ulicama koji nažalost nisu uspeli da izazovu bilo kakvu političku promenu“, naveo je.

Bajon je rekao da je Fridom haus „zabrinut i zbog presude u slučaju takozvanog državnog udara, povezanog s navodnim državnim udarom tokom izbora 2016. godine“.

„Brine nas i što je visoki predstavnik pravosuđa rekao da sudovi nemaju prava da preispituju odluke parlamenta kada su u pitanju imenovanja i razrešenja. To je jedan od početnih izazova za sistem kontrole i podele vlasti u demokratiji. Registrovali smo i pad u oblasti imovinskih prava, vezan za još jedan korupcionaški skandal čiji su glavni akteri bili zvaničnici Ministarstva održivog razvoja i turizma“, naveo je Bajon za Glas Amerike.