Foto: Thierry Monasse / Polaris / Profimedia

Grupa Zelenih u celosti i ja lično ćemo veoma pažljivo pratiti međustranački dijalog, ali i ne pre nego razgovori počnu, sve strane treba da znaju šta je rok, šta treba da bude postignuto i kako će se nadgledati primena tih odluka, rekla je za Danas poslanica Zelenih u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon Taubadel.

„Zabrinuti smo za dijalog. Nije još jasno ko će učestvovati sa srpske strane“, rekla je Fon Kramon i dodala da Zeleni sarađuju veoma blisko sa drugim grupama i žele da se postaraju da bojazni budu uvažene.

Upitana kako gleda na tvrdnju predsednika srpskog parlamenta Ivice Dačića da je predstojeći međustranački dijalog u Srbiji „za nas sporedan posao“ i da „ne može da zameni izbore“, Fon Kramon je rekla da je Vučić odlučio da se izbori održe 2022, „kada on želi da se to desi“.

„Jasno je da ne postoji nijedan ustavni ili zakonski razlog, to će se desiti samo zato što njemu najviše politički odgovara, što je nedopustivo“, rekla je Fon Kramon i ukazala da vladavina prava upravo znači da se poštuju pravila čak i ukoliko to ne odgovara kratkoročnim ciljevima lidera.

„Članovi Narodne skupštine se biraju na četiri godine i mi treba da izrazimo svoju zabrinutost. Postoje mnogi reformski projekti koji su na čekanju. Srpska vlada treba da konačno prestane da govori o tome, i da sprovede te reforme u narednih nekoliko meseci. Ukoliko EU zaista želi da utiče na situaciju u vezi sa vladavinom prava u Srbiji, treba da se pozabavimo ovim pitanjem“, istakla je ona.

Fon Kramon je istakla i da Evropski parlament treba da digne glas protiv govora mržnje srpskih političara i zvaničnika koji dolazi do njih, „kada oni napadaju na ličnoj osnovi visoko uvažene članove Evropskog parlamenta, jer to ne treba da dozvolimo“. Ona je ukazala i da je uobičajena procedura da se predloži veliki broj amandmana na rezoluciju izvestioca za Srbiju Vladimira Bilčika o Srbiji, što je ona i učinila.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare