Igor Brnabic i Ana Brnabic
Foto:Google maps/N1/EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

Priča o bratu premijerke Ane Brnabić i njegovim poslovima sa državnim institucijama, firmama i preduzećima, jedna je od onih koje su obeležile prethodnu godinu na srpskoj političkoj sceni. Ovdašnja javnost, naviknuta da vlast brani svoje saradnike po svaku cenu, ostala je zatečena kad je Igor Brnabić, nakon pisanja portala Nova.rs i pritisaka javnosti, podneo ostavku na mesto direktora srpskog ogranka firme „Aseko“. Međutim, praksa da ta firma dobija višemilionske poslove od državnih firmi i institucija, nastavljena je i po odlasku brata predsednice vlade sa njenog čela. Istraživanje „Nove“ je pokazalo da je ova firma tokom 2021. od države dobila poslove vredne bar 5,5 miliona evra.

„Elektroprivreda Srbije“, javno preduzeće koje je i ranije poslovalo sa firmom na čijem čelu je bio brat Ane Brnabić, nastavila je tradiciju saradnje sa ovom kompanijom. Početkom godine (05. januara) EPS je dodelio posao „Aseku“ u vrednosti više od 99 miliona dinara za Oracle podršku, održavanje licenci.

U junu ove godine EPS je dao posao „Aseku“ i u vrednosti od gotovo 41 milion dinara za integralnu platformu za virtuelizaciju mrežne infrastrukture. Isti ugovor iste vrednosti potpisan je i u aprilu ove godine.

EPS je i u martu ove godine potpisao još jedan ugovor sa „Asekom“, vredan skoro 30 miliona dinara za tehničku podršku za sisteme realizovane na Oracle tehnologijama.

Velike iznose za usluge „Aseka“ platila je „Elektromreža Srbije a.d. EMS Beograd“. Za odžavanje ESB platforme i podršku za licence plaćeno je nešto više od 196 miliona dinara. Posao je sklopljen krajem januara ove godine, a ugovor za istu uslugu potpisan je i u martu, ali je tada vrednost posla bila znatno manja – 9.805.800 dinara.

Igor Brnabić otišao, poslovi ostali

Iako je Igor Brnabić podneo ostavku na mesto direktora srpskog ogranka „Aseka“, sudeći po viđenom, njegova bivša firma je nastavila da posluje na identičan način, te su joj i dalje najčešći poslovni partneri državne institucije i javna preduzeća.

Igor Brnabić Foto:N1

Podsetimo, Brnabić je podneo ostavku nakon serijala tekstova koje je portal Nova.rs objavio tokom prošle godine, a u kojima je predstavljen spisak ugovora koje je ova kompanija sklopila sa državnim institucijama.

Povodom ostavke koju je podneo, Igor Brnabić je za Insajder rekao da se povukao sa mesta direktora jer ne želi da bude tema političke kampanje.

“Ja nisam tema cele te kampanje. „Aseko“ nije tema cele te kampanje. Tema te kampanje je Ana Brnabić. Meni je dosta toga da ja budem tu neka koletaralna šteta“, naveo je za Insajder Igor Brnabić.

Ministarstva i državne institucije redovni korisnici usluga „Aseka“

Nakon odlaska Brnabića, „Aseko“ je sklopio i dva ugovora sa RATEL-om (Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge) za nabavku računara i računarske opreme. Ugovori su potpisani 07. i 25. juna 2021. i oba su u vrednosti od 1.775.300 dinara.

Siniša Mali Foto:ANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Ministrastvo finansija, na čijem čelu je Siniša Mali, takođe je nastavilo da sarađuje sa „Asekom“, te je tako ove godine (26.03) izdvojeno gotovo 182 miliona dinara za licence za tehničku podršku za Centralizovanu platformu za slanje, prijem, upravljanje i čuvanje elektronskih faktura.

Ministarstvo pravde je u junuaru izdvojilo više od 27 miliona dinara za održavanje serverske opreme u data centrima sudova i javnih tužilaštva, istog meseca Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sa „Asekom“ je dogovorilo posao održavanja informacionog sistema za upravljanje incidentima u oblastima informacione bezbednosti dok je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave sklopilo u junu posao sa „Asekom“ u vrednosti od preko 539. 000 dinara za održavanje proizvođačkih licenci za elektronsku pisarnicu.

Republički fond za zdravstveno osiguranje u januaru je sklopilo ugovor sa ovom kompanijom u vrednosti od oko 39 miliona dinara za Održavanje softverskih sistema RFZO za period od 12 meseci, Poreska uprava Srbije izdvojila je gotovo tri miliona za unapređenje sistema za PDV oslobođenje i refaksiju, dok je Uprava za trezor platila više od osam miliona dinara za implementaciju sistema za upravljanje i kontrolu procesa i resursa. Svi ovi poslovi sklopljeni su samo u prvih šest meseci ove godine.

Bonus video: Dan koji je odredio sudbinu Jugoslavije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar