Hašim Tači i Kadri Veselji Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Potvrđivanje optužnice za ratne zločine protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija, predstavlja do sada najozbiljniji i najveći korak Specijalizovanih veća (SVK) i Specijalizovanog tužilaštva (STK) u ispunjavanju njihovog mandata, saopštili su iz Fonda za humanitarno pravo (FHP).

„Optužnica protiv četvorice nekadašnjih istaknutih lidera Oslobodilačke Vojske Kosova (OVK), kao i nove optužnice koje se očekuju su neka vrsta epiloga lavine koju je 2008. godine pokrenula Glavna tužiteljka Haškog tužilaštva, Karla Del Ponte, kada je u autobiografskoj knjizi „Gospođa Tužilac – Lov, ja i ratni zločinci“ iznela tvrdnje o zločinima koje su vršili pripadnici OVK pri kraju i nakon oružanog sukoba na Kosovu“, poručili su.

SVK i STK kako navode, imaju zadatak da odgovore na očekivanja žrtava, kao i da utvrde istinu o zločinima koji se navode u izveštaju Dika Martija.

Sa druge strane, očekuju da ove institucije obezbede da se krivični postupci odvijaju u skladu sa visokim međunarodnim standardima i evropskoj praksi, te da će optuženi imati pravično i suđenje zasnovano na zakonskim propisima i materijalnim dokazima.

Procenjuju da su SVK i STK u periodu od osnivanja obavili adekvatne pripreme za nesmetan i ekspeditivan rad.

Međutim, iznose kritike povodom „neobjašnjive smene“ tužioca Dejvida Švendimena koja je, kako procenjuju, usporila rad ovog tužilaštva za više od godinu dana, ali i povodom netransparentnosti.

 

„Na račun SVK i ST može se prigovoriti da se ne snalaze najbolje u komunikaciji sa javnošću i medijima na Kosovu i da boluju od netransparentnosti. ST ne sme da dozvoli da se javnost o optužnicama obaveštava od samih optuženih ili njihovih advokata“, poručili su.

Predlažu im da pronađu način da budu transparentni, ali i da ujedno ne ugrožavaju poverljivost postupaka i zaštite svedoka.

„Radi se o temi za koju na Kosovu vlada ogromno interesovanje i bitno je da javnost ima informaciju iz prve ruke, a ne iz posrednih izvora. Ovo će, istovremeno, pomoći jačanju ugleda koji SVK i STK uživaju u kosovskom društvu“, dodali su.

U svom saopštenju Fond za humanitarno pravo podsetio je na proces stvaranja Specijalnog suda, kao i na sve ono što mu je prethodilo.

Podsetivši na autobiografsku knjigu Karle Del Ponte, naveli su da je Savet Evrope imenovao 2008. godine za specijalnog izvestioca Dika Martija, s ciljem da ispita navode o krivičnim delima izvršenih za vreme i neposredno nakon oružanog sukoba na Kosovu, a o čemu je potom Marti izveštajem i obavestio Savet Evrope.

„Prema Martijevom izveštaju za vreme oružanog sukoba na Kosovu u periodu 1998. i 1999. godine na Kosovu su počinjeni brojni zločini nad Srbima, kosovskim Albancima za koje se sumnjalo da sarađuju sa srpskim režimom, kao i Romima“, podsećaju iz FHP.

Skupština saveta Evrope je povodom nalaza iznetih u izveštaju formirala Specijalni istražni tim (SIT) sa sedištem u Briselu s ciljem da sprovede nezavisnu istragu.

Ovaj tim je počeo sa radom 2011. godine, dok je sredinom 2014. glavni tužilac Klint Vilijamson, saopštio da je njegov tim došao do dokaza koji mu omogućuju da podigne prve optužnice, podsetili su.

Klint Vilijamson komentarisao je ovog jutra za KoSSev potvrđivanje optužnica Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju i za sada, još trojici visokih pripadnika „OVK“. O tome čitajte u:
Potvrđivanje optužnice ogroman korak napred za pravdu žrtava, dugo su strpljivo čekale
Pročitajte još: Kandić: Suđenja za ratne zločine na Kosovu da budu u Hagu i u Beogradu
Dok je SIT sprovodio istragu, aprila meseca 2014. godine obavljena je razmena pisama između tadašnje predsednice Kosova, Atifete Jahjage, i Visoke predstavnice Evropske Unije za spoljnu politiku i bezbednost, Ketrin Ešton, kojim je postignut međunarodni sporazum za osnivanje i rad Specijalizovanih veća Kosova (SVK) i Specijalizovanog tužioca (ST), podsećaju.

Pisma su usvojena od strane skupštine Kosova dvotrećinskom većinom aprila 2014. godine.

U toku prve polovine 2015. godine obavljene su izmene Ustava Kosova kojim je pravno utemeljeno formiranje SVK i ST. Izmene Ustava su usvojene u Skupštini Kosova 3. avgusta 2015. godine, kada je usvojen i poseban zakon o formiranju SVK i ST.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar