Autor Ratko Femić Foto: Nova.rs

Urednik informativne redakcije portala Nova.rs Ratko Femić, komentarišući jučerašnji napad na Sergeja Trifunovića, rekao je da je za svaku vrstu nasilja odgovorna vlast, jer ona ima aparat moći u svojim rukama.

„Juče kada se to desilo i kada su došle optužbe na račun opozicije, setio sam se skeča Trifunovića i Đilasa iz auta na početku kampanje, kada su išli u Kragujevac. Dva meseca nakon toga imamo potpuni preokret situacije, da čak vidimo optužbe iz PSG na račun ‘bojkotaša’. Mislim da je to delo pojedinca i da se vidi da nismo više podeljeni samo između vlasti i opozicije, već da je i opozicija između sebe podeljena u nekoliko frakcija, i da sad evo nekoliko stranaka koje izlaze na izbore optužuju bojkotaše da im crtaju metu na čelu“, kazao je gost N1.

Prema njegovim rečima, postoje ekstremi i u opoziciji i u vlasti, ali…

„Mislim da je vlast odgovorna za atmosferu koja se pravi u društvu, ona ima dostupnost svim medijima sa nacionalnom frekvencijom i svim novinama, i porukama da su opozicionari nasilnici, a pritom vlast ima mogućnost da reguliše te stvari, ima aparat sile, mislim da je tu vlast najodgovornija“, ocenio je Femić.

Femić kaže i da razume odluku da PSG, Socijaldemokratska stranka i Nova stranka izađu zajedno na lokalne izbore u beogradskoj opštini Vračar.

„Ja razumem razloge opozicionara koji su do juče zagovarali bojkot, bili potpisnici Sporazuma s narodom, jer su možda videli da imaju šansu da se pokažu, da formiraju negde vlast…za neke stranke nije bilo tu mnogo izbora da li da izađu ili ne. Evo, na primer, PSG vidi šansu da uđe u parlament i da tamo nastavi svoju političku borbu. Jer, kada će njima da bude cenzus od tri odsto ponovo? Tako da sa te pragmatične strane ja razumem, ali iz ugla građana mislim da nije dobro, da će situacija sa opozicijom da se razvlači i da je bojkot bila šansa da se resetuje ta opoziciona scena“, kaže Femić.

A misli, takođe, da će deo građana koji su simpatizeri partija koje bojkotuju izbore, ipak, na njih da izađu i daju glas PSG-u, recimo ili nekoj opciji slično onoj koju podržavaju.

Portalu Nova.rs obratio se čitalac iz Novog Sada, koji je ispričao da je njegovu celu porodicu zvala aktivistkinja Srpske napredne strane na brojeve mobilnih telefona, koje nikada nisu davali političkim partijama. „U razmaku od 15 minuta, aktivistkinja Sns pozvala je suprugu, ćerku i mene na mobilne brojeve telefona, a da mi nikada njima ili bilo kojim drugim stranačkim aktivistima nismo ostavili te podatke“, ispričao Je F.M. iz Novog Sada.

Ratko Femić kaže da se u ovom slučaju radi o otkrivanju podataka o ličnosti, što je nedozvoljeno, ali da se taj zakon „redovno krši“ u izbornim kampanjama.

„Izbori nam se približavaju…Ta porodica nam je rekla da su njihovi brojevi u Telekom mreži. Mi smo zvali PR službu Telekoma i od njih smo dobili odgovor da oni svoju bazu podataka ne ustupaju strankama. Broj sa kojeg su pozivani ovi ljudi je tokom celog dana bio nedostupan“, kazao je Femić.

Moguće da je SNS znao da ne sme da koristi decu, da bi REM reagovao

On je, komentarišući spot Srpske napredne stranke (SNS) u kojem se pojavljuje jedna devojčica, rekao da nije prvi put da se u predizbornim spotovima koriste deca, ali da je prvi put da dete, kako kaže, ima glavnu ulogu. „Ovde je dete umešano nekako direktnije. I na kraju taj patetičan deo priče – ja ću da ti vratim tatu iz inostranstva“, kaže Femić. Dodaje i da nije isključeno da je SNS namerno iskoristio dete znajući da je to zabranjeno, da bi izazvao „demokratsku“ reakciju REM-a.

Predizborni spot Srpske napredne stranke izazvao je oštre kritike javnosti zbog toga što se u spotu pojavljuje dete. Iz Stranke slobode i pravde, kao i pokreta „Jedan od pet miliona“ traže da nadležni reaguju i emitovanje zabrane. Iz REM-a pojedinačne ocene da su naprednjaci napravili zloupotrebu, ali još nije poznato da li će zbog toga biti sankcija. Za to vreme, prvi čovek Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, kaže da će spot biti povučen, ukoliko takvu odluku donesu nadležni organi.

„Korišćenje dece u predizbornoj kampanji nije nije patent naprednjaka, to nije nešto što viđamo prvi put, ali je ovo nekako direktnije, praktično je dete glavni junak tog spota. Čujemo glas predsednika koji obećava da će biti više vrtića, više škola. I na kraju taj patetičan deo priče – ja ću da ti vratim tatu iz inostranstva“, kazao je Femić u Novom danu.

O tome da li je SNS znala da nije dozvoljeno da se deca iskorišćavaju u te svrhe, a da je to namerno uradila, Femić kaže da to – nije isključeno.

„Razmišljao sam i u tom pravcu, i ništa nije isključeno u ovoj predizbornoj igri. Šta god da se pojavljuje, imamo pravo da sumnjamo i da tražimo pozadinu iza toga“, naglasio je.

Televizija N1 je uputila pismo REM-u e-mailom i poštom da hitno da svoje tumačenja pravilnika u vezi sa spotom Aleksandra Vučića sa detetom. Tražen je hitan odgovor zbog kampanje, na koji se još čeka.

Tema o političaru pedofilu „izvučena iz fioke“

O duelu Igora Jurića i Biljane Popović Ivković, urednik nova.rs kaže da je ta tema „izvučena iz fioke posle tri meseca“.

„Ta priča je krenula pre krize sa koronavirusom kada je Jurić rekao da ima dokaze o važnom političaru koji je pedofil. Tri meseca od tada, neka deca pate, trpe, a ja mislim da je tužilaštvo do sada moglo da reaguje. Vučić je rekao da će ispitati promptno. A šta je promptno u tome ako nešto traje tri meseca. I sad, u sred kampanje imamo da će neko kao da reaguje“, rekao je Femić.

Dodaje da MUP forsira Jurića da kaže ko je taj čovek.

„A druga stvar koja mi je zaparala uši je da sve vreme mi mislimo da je to neki jako bitan političar, da je to razlog zbog kojeg svi ćute, a onda se negde u razgovoru kaže da taj političar nije u vlasti. Pa čekajte, ko je tako moćan da nije u vlasti a da ne sme da se priča o njegovim aktivnostima. Da li taj političar postoji ili služi u svrhu namicanja predizbornih poena, ne znam, ali imamo puno pravo da sumnjamo, jer se stvari u ovakvom predizbornom periodu ne dešavaju nikad slučajno“, zaključio je Femić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare