Podeli
Foto:Nemanja Jovanović

Tri nedelje trajao je predah u slučaju navoda koje je izneo Igor Jurić da u Srbiji ima pedofila na uticajnim položajima koji orgijaju sa decom, te da je među njima jedan ozbiljan političar. U žižu javnosti, ovu priču ponovo je vratio ministar policije Nebojša Stefanović, koji je juče apelovao na tužilaštvo da pozove Jurića i sasluša ga o saznanjima koja ima. Simptomatično je to što prošlo nekoliko meseci od kako je Jurić izašao u javnost, a da tužilaštvo nije reagovalo, iako ima sva ovlašćenja da sasluša i da krene u prikupljanje dokaza. Kriminolog Dušan Davidović misli da tužilaštva u Srbiji nema, u meri u kojoj nije potaknuto naredbom vrha vlasti, dok profesorka prava u penziji Vesna Rakić Vodinelić smatra da je Stefanovićev apel upućen na nekorektan način, jer je mogao da podnese krivičnu prijavu protiv NN izvršioca, i da traži da se Igor Jurić sasluša.

Igor Jurić, osnivač Fondacije “Tijana Jurić” i inicijator uvođenja doživotne kazne zatvora za ubice dece izjavio je sredinom januara ove godine da prikuplja dokaze o pedofilima na uticajnim položajima u Srbiji, koji orgijaju sa decom. Jurić je tada rekao i da ima fotografije nekih od tih ljudi, i da se sa advokatom sprema da izađe u javnost, ali da nema dovoljno materijala da bi ih optužio.

Nedugo nakon toga, gostujući u na TV Prva, 9. marta, Jurić je ponovio “da ima pedofila na uticajnim položajima u Srbiji koji orgijaju sa decom” i dodao da je među njima jedan ozbiljan političar, koji je poznat na nacionalnom nivou, i koji će učestvovati u kampanji, obećavajući građanima bolji život, kako je tada rekao Jurić. Kazao je i da nema čvrstih dokaza da bi ga javno optužio, ali da ima određene dokaze, između ostalog i fotografije sa kamera. Istakao je i da će krivične prijave protiv osumnjičenih podneti tek kada bude skupio dovoljno dokaza.

Dan kasnije reagovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je izjavio da je ubeđen da je Jurić odgovoran čovek koji se sa tim ne bi igrao i da ne zna da li je to istina, te da ako jeste, Jurić bi trebalo da izađe sa tim i kaže, a da će ga oni, kako je rekao Vučić, iste sekunde uhapsiti. Posle toga, Jurić nije izlazio sa novim saznanjima, a 12. maja potvrdio je za naš portal da nema novih informacijama što se tiče tih osoba, a da ima, već bi izašao sa njima.

Prošla su gotovo tri meseca, međutim, do danas nije poznato ko su javne ličnosti koje sumnjiči za pedofiliju. a u međuvremenu, u žižu javnosti, ovaj slučaj vratio je ministar policije Nebojša Stefanović. On je juče apelovao na tužilaštvo da pozove Jurića i sasluša ga o saznanjima koje ima o ljudima koji su seksualno uznemiravali maloletnike. Stefanović je istakao i da od 2013. godine isključivo tužilaštvo vodi istrage u Srbiji i da je ono nadležno da prikuplja dokaze, daje naloge i odlučuje samostalno da li će protiv nekoga podići optužnicu ili neće. Ministar je rekao i da, pošto Igor Jurić to nije uradio, nadležno tužilaštvo bi trebalo bez odlaganja da pozove Jurića da pruži sve informacije o mogućem počiniocu.

Sa jedne strane, tužilaštvo se od kako je Igor Jurić izašao u javnost nije oglašavalo povodom ovog slučaja, iako ima ovlašćenja. Sa druge strane, predstavnici vlasti povremeno vraćaju slučaj u centar medijske pažnje, gde se čini da to koriste zarad lične promocije, u ovom sada slučaju, dve nedelje pred izlazak građana na birališta. Da li se ovaj slučaj koristi u cilju političkog marketinga, i da li će, nakon apela ministra, tužilaštvo ipak reagovati, i pokrenuti preistražne radnje, pitanja su koje je novinar portala Nova.rs razgovarao sa stručnjacima.

Stefanović je juče apelovao na tužilaštvo da reaguje Foto: Vesna Lalić

Vesna Rakić Vodinelić, profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta Union u penziji, kaže za portal Nova.rs da se kod nas sve koristi zarad političkog marketinga, te da je ne bi čudilo da je to tako i ovoga puta, što je krajnje nedostojno.

“Postoji neka javno izrečena tvrdnja da je izvršeno neko teško krivično delo i da je bi okrivljeni mogao biti neki političar, ne znamo da li političar iz režima ili opozicije. Da sam bila na Jurićevom mestu, ja to nikada ne bih javno rekla dok ne bih imala čvrste dokaze, jer na kraju krajeva, ako se tako nešto kaže, uvek možete računati da će to biti upotrebljeno u neke svrhe u koje ne treba da bude upotrebljene”, smatra Vodinelić.

Profesorka u penziji Vesna Rakić Vodinelić Foto: N1; Vesna Rakić Vodinelić

Osvrćući se na reakciju ministra policije, Vodinelić kaže da je tužilaštvo, čim je čulo za Jurićevu tvrdnju, bilo dužno da reaguje, jer ono može da dođe do saznanja da postoji sumnja da je izvršeno krivično delo na bilo koji način, ne samo od policije.

“Ako nema nikakve krivične prijave koja bi bila podnesena tužilaštvu, ono već na osnovu te tvrdnje je moglo da povede nekakvu istragu. Prvo što bi normalno svaki tužilac učinio bilo bi da pozove samog Jurića i da ga pita odakle mu saznanja, na koje lice se ta njegova saznanja odnose i da li ima nekih indicija, a ako nema čvrstih dokaza, na čemu zasniva te svoje tvrdnje, pa da vodi neku vrstu istrage – to bi bio normalan postupak, a zašto nije tako postupljeno, to je drugo pitanje”, kaže profesorka.

Ona podseća da u mnogim slučajevima naše tužilaštvo ne postupa onako kako zakon nalaže, već u zavisnosti od nečije političke volje, što će, kako kaže, izgleda biti i u ovom slučaju. Sudeći po dosadašnjim reakcijama, Vodinelić kaže da će tužilaštvo verovatno preduzeti neke mere, a do sada nije reagovalo, jer, kako kaže, nije naviklo da postupa onako kako kaže neko drugi, ili viši tužilac ili neko iz izvršne vlasti.

“Ne znam da li će reagovati na Stefanovićev poziv, ali ministar taj poziv upućuje na jedan nekorektan način. Ako ima nešto da kaže, neka podnese krivičnu prijavu protiv NN izvršioca, traži da se sasluša Igor Jurić i to se tako radi u normalnim zemljama i u normalnim prilikama. Oni tako vole da naiđu na nekakvu vruću optužbu ili parolu, i onda svi redom zloupotrebljavaju to kako znaju i umeju”, zaključuje profesorka u penziji Rakić Vodinelić.

Direktor Centra za prevenciju kriminaliteta Dušan Davidović, kaže u razgovoru za naš portal da je dobro što se vrh vlasti konačno ohrabrio da pozove tužilaštvo da radi svoj posao, i da istraži podatke koje je Igor Jurić izneo.

Dušan Davidović direktor Centra za prevenciju kriminaliteta foto screenshot N1

“Tužilaštva u ovoj zemlji nema, u meri u kojoj nije potaknuto naredbom predsednika države i vrha vlasti da radi svoj posao. To je sramota za svaku zemlju, da pored sveg važnog i obimnog kriminala, oni ćute već godinama”, smatra Davidović te kaže da će tužilaštvo sigurno reagovati kako bi se po novinama pisalo kako eto vlast, rešava sve probleme, i kako bi dobili plus u kampanji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar