Foto:Nemanja Jovanović

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović oglasio se saopštenjem povodom informacija koje je prethodnih meseci u javnosti izneo Igor Jurić, osnivač Fondacije "Tijana Jurić" o poznatom političaru, a koji je navodno umešan u pedofiliju u Srbiji. Između ostalog, Stefanović je apelovao na tužilaštvo da pozove Jurića i sasluša o saznanjima koje ima o ljudima koji su seksualno uznemiravali maloletnike.

Jurić je dosad u više navrata izjavljivao da poseduje određena saznanja o javnim ličnostima koje su umešane u pedofiliju, a kako je tvrdio, „poseduje dokaze da je nad jednim detetom u Srbiji počinjeno teško krivično delo“. Ministar unutrašnjih poslova oglasio se saopštenjem povodom izjava osnivača Fondacije „Tijana Jurić“, i on je zatražio od nadležnih insitucija da reaguju i ispitaju pomenute slučajeve.

„Da li je počinilac poznati političar, kako to tvrdi Igor Jurić, suštinski nije važno za ovaj slučaj. Za počinioca takvog dela, bio on političar ili ne, bogat i uticajan ili ne, ne sme da bude bilo kakvih povlastica, sakrivanja, popuštanja ili drugačijeg tretmana u svakom krivičnom delu, a pogotovo kada se radi o optužbama Igora Jurića, koje ne shvatam olako, da je jedno dete silovano. Pošto je u javnosti više puta pomenuo ovo delo, a nije rekao na koga misli, nije predočio dokaze i nije zvanično o tome obavestio tužilaštvo ili policiju, očekivao sam da Igor Jurić namerava o tome da obavesti makar javnost. Pošto se ni to nije dogodilo, sa žaljenjem primećujem da ovaj slučaj, ukoliko ga uopšte ima, sve više ulazi u sferu medijskog prepucavanja u kojem ne vidim ništa dobro ni za moguću žrtvu, niti vidim ostvarivanje teške sankcije za mogućeg počinioca“, navodi se u saopštenju.

„Od 2013. godine, a uveren sam da to zna i Igor Jurić, isključivo tužilaštvo vodi istrage u Republici Srbiji i nadležno je da prikuplja dokaze, daje naloge drugim državnim organima za prikupljanje potrebnih obaveštenja i odlučuje samostalno da li će protiv nekoga podići optužnicu ili neće. Zbog toga nije dobro da bilo koji pojedinac u Srbiji javno govori o učinjenom teškom krivičnom delu protiv deteta, a da onda mesecima nakon toga tvrdi da prikuplja dokaze koji bi bili dovoljni „za sudski proces“. Postavlja se pitanje zašto izlaziti u javnost sa takvom informacijom ako dokaza nema ili zašto o dokazima ne obaveštavate tužilaštvo da bi potencijalna žrtva i njena porodica imali priliku da ostvare zaštitu i pravdu“, rekao je Stefanović u saopštenju.

Igor Jurić / Foto: Vesna Lalić

Između ostalog, kako se navodi, policija u saradnji sa nadležnim tužilaštvima, kao iskusni profesionalci, ovakve slučaje procesuiraju u najkraćem mogućem roku.

„Kada pogledate rezultate koje policija postiže u borbi protiv trgovine ljudima, nasilja nad decom, maloletničkog kriminala i naročito suzbijanju dečje pornografije i svim oblastima suzbijanja seksualnog nasilja nad decom, jasno ćete videti ozbiljan i odgovoran rad. Očekujem, da kada to već Igor Jurić nije sam uradio, nadležno tužilaštvo bez odlaganja pozove gospodina Jurića da pruži sve informacije o mogućem počiniocu ovog teškog krivičnog dela, za koje tvrdi da je izvršeno, pre svega zato što je to normalno, ispravno, zakonito i u najboljem interesu mouće žrtve, istine i pravde“, navodi Stefanović i dodaje:

„Bez obzira o kome se radilo, tužilaštvo je dužno da pokrene istragu, a Ministarstvo unutrašnjih poslova je u potpunosti spremno i sposobno da pruži zaštitu svim učesnicima procesa, ako je potrebno i van granica naše zemlje. Uveren sam da Igor Jurić shvata koliko je važno da se u ovakvim situacijama brzo reaguje“, zaključuje ministar.

Podsetimo, Igor Jurić je u proteklih meseci u više navrata tvrdio da poseduje izvesne dokaze protiv poznatih javnih ličnosti koje navodno zlostavljaju decu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare