Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Dok je opozicija bila u skupštinskim klupama, poslanici vladajuće većine su nastojali da učine sve kako bi im boravak u parlamentu preseo. Kad su opozicionari naposletku napustili Skupštinu, vlast je počela da ih priziva, te tako svedočimo nadrealnim scenama gde se predstavnici Srpske napredne stranke obraćaju ljudima koji se ne nalaze u istoj prostoriji.

Poslaniku Srpske napredne stranke Marku Atlagiću, nedavno su se u skupštinskoj sali ukazali lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas i predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić. U svom obraćanju dvojici opozicionara, koji inače i nisu poslanici, Atalagić ih optužio da su krivi za položaj žena u društvu.

„Voleo bih da je narodni poslanik iz opozicije, ne vidim ga, možda jeste tu, da sasluša sada ovo. U vreme vlasti bivšeg režima, gospodina Đilasa i gospodina Jeremića, do 2012. godine, a to je vreme velike pljačkaške privatizacije, najveći deo tereta ekonomske i društvene krize obrušio se upravo na ženu kao stub porodice, a mi danas o tome govorimo i formiramo ministarstvo”, rekao je Atlagić tokom svog govora u parlamentu, nakon čega se direktno obratio Đilasu i Jeremiću:

Pročitajte još...

“U njihovo vreme žene su prve ostajale bez posla, je l’ tako gospodine Đilas, koji sada posmatraš ovaj prenos iz svog udobnog stana, a time i bez ekonomske samostalnosti, što je za posledicu imalo profesionalnu neostvarivost i ekonomsku zavisnost žene. Je l’ tako gospodine Jeremiću? A depresija i frustracije samo su bile manifestacije stanja koje su žene gurnute bez svoje krivice, a vašom krivicom do 2012. godine, jer ste uništili sva preduzeća koja su postojala”.

Da nije samo u pitanju Atlagić, već utvrđeni obrazac ponašanja potvrdio je i naprednjak iz Jagodine Nikola Radosavljević, kojem se takođe učinio Đilas u poslaničkoj klupi.

“Gospodine Đilas, vama smeta što pomažemo linearno svim privrednicima, a jasno je svima nama da bi vama najviše odgovaralo da to bude selektivno i da određujete upravo vi kome treba pomoć. Ta vremena su davno prošla”, poručio je Radosavljević.

Đilas: Neko bi rekao da imaju fobiju od mene

Govoreći o tome koliko je sve otišlo daleko i kako doživljava govore poslanika vladajuće većine u kojima se često pominje njegovo ime, lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas za Nova.rs kaže da mu deluje da njegovi politički oponenti nemaju šta drugo da ponude narodu, te zbog toga ističu njegovo ime u prvi plan.

Dragan Đilas Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs
Dragan Đilas Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Oni se bave sa mnom već osam godina. Od predsednika države do svakog nazovi novinara koga kontrolišu i koji u svaki tekst, bez obzira o čemu je, ubacuje mene. To im nije bilo dovoljno, pa su emitovali ona skaradna skandiranja, postere, flajere. Sad su prešli na to da mi se direktno obraćaju, iako nisam prisutan”, navodi Đilas, dodajući da bi neko zaključio da naprednjaci imaju fobiju od njega.

“Ja zaključujem da nemaju šta konkretno da ponude narodu, pa pričaju o meni. Ipak, to govori o njima, a ne o meni”, ističe Đilas za naš portal.

Psiholog: Naprednjaci se uvek bore sa nepostojećim neprijateljem

Komentarišući novonastalu praksu poslanika vladajuće većine da se obraćaju ljudima koji nisu prisutni, psiholog Ana Mirković za Nova.rs ističe da se čitava vladavina Srpske napredne stranke bazira na borbi sa nepostojećim, odnosno izmišljenim neprijateljem. Prema njenim rečima, ovakvo ponašanje vlasti najviše liči na ponašanje deteta koje izmišlja drugare.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Tako i oni imaju svoje izmišljene neprijatelje. Njihova publika jedino razume tu borbu sa izmišljenim neprijateljima, izdajnicima Srbije i ‘lopovima’ koje tokom osam godina vlasti nisu uspeli da stave u pravni okvir. Oni ne umeju da pričaju o ekonomiji, razorili su kulturu i medije. Oni nemaju pojma o stvarima koje bi zapravo trebale da budu njihov fokus. Kad izmišljaju laži, oni su na svom terenu, a posebno im znači to što nema niko da im odgovori s druge strane, navodi naša sagovornica, dodajući da vlast u Srbiji sprovodi “besomučni monolog” koji se ponavlja u po istoj matrici.

Pročitajte još...

“Time oni daju privid rijalitija svojoj publici, koja ništa više od toga ne može ni da čuje, niti da razume”, ističe Mirković.

Petrović i Dražić: Fatamorgana naprednjaka

Po svemu viđenom, moglo bi se naslutiti da naprednjacima fali opozicija, iako je žarko želela da nestane, što je ujedno tužni apsurd srpskog parlamentarizma.

Govoreći o novom fenomenu u Skupštini Srbije, urednik dnevnog lista Danas Dragoljub Draža Petrović za naš portal navodi da bi na zgradu parlamenta može slobodno da se postavi tabla sa natpisom –  “Ovde je u periodu od 1990. do 2020. godine živela opozicija”.

Draza Petrovic
Draža Petrović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

“Kao što na zgradama po Beogradu postoje table na kojima piše da je tu nekada živela neka slavna ličnost, tako i na zgradi Doma Narodne skupštine treba da piše: “Ovde je u periodu od 1990. do 2020. godine živela opozicija”. Tako da poslanici SNS u stvari drže govore u čast rahmetli opozicije, koja nas je napustila posle kraćeg i teškog bojkota. Ja tako vidim ovu maniju da se poslanici vlasti obraćaju nepostojećim poslanicima opozicije, ili im se možda dešava ono što se događa u svakoj pustinji – vide fatamoragnu. Tačnije, opozicionu fatamorganu u skupštinskoj pustinji. U kojoj trenutno nema nikakvog života, kao i u svakoj pustinji”, ističe Petrović.

S druge strane, novinar Marko Dražić navodi da naprednjaci svojim ponašanjem pokušavaju da stvore privid demokratije, što deluje na prosečnog gledoca skupštinskih prenosa.

Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

“Posle izbora smo se pitali kako će SNS pokušati da u parlamentu, u kojem imaju apsolutnu većinu i u kojem nema opozicije, stvore privid demokratije i prve sednice nam daju odgovor na ovo pitanje. Predstavnici vladajuće stranke se sve vreme obraćaju ljudima iz opozicije, čak u nekim momentima traže od njih i da odgovore na njihove optužbe. To na prvi pogled deluje apsurdno, ali zapravo oni na taj način kod prosečnog gledalaca skupštinskih prenosa žele da stvore iluziju da su Đilas, Jeremić i ostali u Skupštini, samo ne smeju da se jave za reč, jer i sami znaju da su krivi za sve. Drugo objašnjenje bi bilo da su oni toliko opsednuti Đilasom, već mesecima i godinama ga spominju u odgovoru na svako pitanje, da možda oni stvarno počinju da njega i vide gde god da pogledaju, uključujući i skupštinske stolice”, istakao je Dražić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar