Žan-Luj Falkoni Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Francuska ohrabruje dijalog Beograda i Prištine i reaguje ako uoči da se jedna od strana povlači iz razgovora, kaže ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj Falkoni i ističe da je cilj da se dijalog kontinuirano vodi i da dovede do normalizacije odnosa.

Falkoni ističe zaTanjug da Francuska ne podržava ni Srbiju ni Kosovo, već dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i Evropsku uniju kao posrednika u pregovorima.

“Francuska ohrabruje dijalog, a kada vidimo da se jedna strana povlači iz pregovora, reagujemo i stavljamo akcenat na dijalog, jer smatramo da je važan za obe strane“, kaže Falkoni na pitanje Tanjuga o ocenama srpskih analitičara koji Francusku vide kao partnera Srbije u EU, ali i države od koje se može očekivati podrška u traženju kompromosnog rešenja u kome bi interesi Srbije bili uvaženi u dijalogu Beograda i Prištine.

Ambasador ističe da je Francuska, u saradnji sa Nemačkom, bila dodatni “tas na vagi“ u podsticaju da se, posle 18 meseci zastoja zbog nametnutih taksi, dijalog Beograda i Prištine što pre nastavi.

“Važno je da je dijalog pokrenut. Bilo je više razgovora na najvišem političkom nivou, a predsednik (Aleksandar) Vučić imao je susrete i sa Aljbinom Kurtijem i njegovim prethodnikom Avdulahom Hotijem“, kaže Falkoni.

Kako kaže, predstoji još jedan susret najviših zvaničnika u Briselu ,a mi smo tu da to podstaknemo, cilj je da se dijalog vodi i da dođe do normalizacije odnosa“

Na pitanje može li se očekivati da u Parizu bude održan ranije najavljivan samit o traženju rešenja za sporazumom Beograda i Prištine ili da francuski predsednik Emanuel Makron sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel organizuje razgovor sa širim krugom zainteresovanih za rešenje, o čemu su spekulisali mediji, Falkoni kaže da je to u principu moguće, ali da ne veruje da je takva inicijativa potrebna s obzirom na, kako kaže, sadašnju dinamiku razgovora.

Francuska u januaru 2022.godine preuzima polugodišnje predsedavanje EU, a na pitanje ša Srbija može da očekuje od tog predsedavanja i da li ima utisak da iz EU rastu pritisci i zahtevi od Srbije, uz konstataciju da u našoj zemlji mnogi tako vide poslednje poruke evropskih zvaničnika povodom godišnjice događaja u Srebrenici, Falkoni kaže da se ni na koga ne vrši pritisak, već da je akcenat na reformama, kao i da je EU spremna da primi nove članice.

“Ne radi se o tome da se na bilo koga vrše pritisci da požuri da uđe u EU, već je akcenat na neophodnim reformama koje svaka država treba da sprovede da bi postala članica EU“, kaže ambasador.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare