Fajteri u Skupštini: 5 opozicionara koji izlaze na crtu „partiji i bratiji“

Politika 29. jul 202209:06 > 09:26
Podeli:
Marinika Tepić, Miroslav Aleksić, Boško Obradović, Aleksandar Jovanović Ćuta, Radomir Lazović
Foto: Vesna Lalić, Filip Krainčanić, Goran Srdanov, Zoran Lončarević/Nova.rs

Opozicija se u ponedeljak i zvanično vraća u srpski parlament. Tada će biti održana konstitutivna sednica novog saziva Skupštine Srbije, poslanicima će biti potvrđeni mandati, pa nadgornjavanje vlasti i opozicije zvanično može da počne. Neki poslanici opozicije već imaju skupštinskog iskustva, neki ne, ali u obe grupe postoje oni od čijih se nastupa za govornicom puno očekuje.

Predstavnici stranaka vlasti u prošlom sazivu parlamenta uglavnom su se raspravljali sami sa sobom, iznosili klevete i optužbe na račun onih koji nisu u sali i sipali uvrede o svakoj osobi iz javnog života Srbije koja se usudila da iznese kritiku režima.

Opozicija će sada ponovo imati priliku da izloži svoje mišljenje i predloge, ali i da odgovori.

U tom smislu, izdvaja se nekoliko poslanika opozicije od kojih se očekuje najviše.

Oči u oči s “partijom i bratijom”

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, svakako je jedna od njih.

Marinika Tepić Foto: Nemnja Jovanović/Nova.rs

Tepić je u vreme opozicionog bojkota najpre skupštine, a zatim i izbora, bila fokusirana najviše na razotkrivanje afera vlasti. Popularizovala je i termin “partija i bratija” koji odslikava veze predstavnika vlasti i članova njihovih porodica sa raznim aferama.

Tepić je govorila o trošenju novca preko Telekoma, o poslovanju državnih institucija i preduzeća sa kompanijom Aseko u kojoj je donedavno direktor za ogranak u Srbiji bio brat odlazeće premijerke Igor Brnabić. Kako je Tepić tvrdila, od tih poslova sa državom firma Aseko je iz državnog budžeta dobila više od 40 miliona evra.

U javnost je izašla i sa optužbama na račun lidera Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme, da je podvodio i seksualno zlostavljao maloletne devojke iz Jagodine na svojim žurkama. Taj proces tapka u mestu, Marković je podneo tužbu protiv potpredsednice SSP, pa će u tom svetlu, biće interesantno ispratiti njihov susret.

Jovanjica ulazi u Skupštinu

Jedan od opozicionara koji je u prethodnom periodu, takođe, puno govorio o aferama u koje su bili upleteni predstavnici vlasti je i potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić.

Miroslav Aleksić
Miroslav Aleksić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Aleksić je u javnost, pre svega, izašao sa razotkrivanjem afere Jovanjica, najveće plantaže marihuane u ovom delu Evrope. Podsetimo, nakon hapšenja vlasnika Jovanjice Predraga Koluvije, policija o tome nije obvestila javnost, kao što to inače čini. Tek nakon što je Miroslav Aleksić u više navrata javno govorio o ovom slučaju, oglasio se tadašnji ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Stefanović je ćutanje pravdao rekavši da policija nije želela da upozori nove moguće izvršioce, iako je uobičajena praksa policije da i o mnogo manjim zaplenama droge izdaje saopštenje odmah po hapšenju osumnjičenih.

Aleksić je rekao i da je Koluvija na dan hapšenja pozvao Andreja Vučića, brata predsednika Srbije. Ovaj slučaj još nema epilog.

Kamen, zviždaljke i štrajk glađu

Lider Dveri Boško Obradović, takođe, je na spisku onih opozicionara od kojih se očekuje da budu najborbeniji u novom sazivu skupštine.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Iz njegovog prethodnog poslaničkog mandata ostalo je zapamćeno da je uneo kamen sa Kosova i Metohije u skupštinsku salu, da je tokom protesta “Jedan od pet miliona“ sa grupom demonstranata ušao u prostorije RTS zahtevajući da se organizatori protesta vanredno uključe u program. Zviždanjem u pištaljku, 6. maja 2020, prekinuo je sednicu Skupštine Srbije na kojoj su poslanici razmatrali predlog odluke o ukidanju vanrednog stanja, pa je tadašnja predsednica Skupštine Maja Gojković naložila obezbeđenju da ga izvede iz sale.

Dva dana kasnije sa poslanicima Dveri i pristalicama pokreta organizovao je protest ispred ulaza u Skupštinu Srbije, kada je došlo do sukoba sa nekim ministrima i poslanicima. Gađao je mišem poslanika SNS Aleksandra Martinovića, a 10. maja 2020. stupio je u štrajk glađu ispred Skupštine Srbije, nakon što je to učinio Miladin Ševarlić, bivši poslanik Dveri, u tom trenutku samostalni poslanik.

Koze u holu

Vrlo zanimljivu najavu ulaska u Skupštinu Srbije imao je i ekološki aktivista i kopredsednik stranke Zajedno Aleksandar Jovanović Ćuta.

Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Na pitanje šta građani Srbije mogu da očekuju od Aleksandra Jovanovića, narodnog poslanika, za nas je svojevremeno rekao:

“Ima jedan čovek na Staroj planini koji živi kao pećinski čovek. Ima pet koza, živi u kolibi i nema struju. Sve što ima su te koze. A ima i jednu livadu, pašnjak, koji je njegova imovina. Onda je došla država da mu prenameni zemlju iz poljoprivredne u građevinsku, jer je neko rešio tu da kopa neku rudu. E tog čoveka ću sa svih njegovih pet koza da uvedem u hol Narodne skupštine, pa nek on kaže šta je njegova muka. A takvih ima mnogo. Jedini moj motiv zbog kojeg sam u sve ovo ušao jeste da budem glas onih koji su ovde bukvalno zlostavljani”, rekao je Jovanović.

U više navrata je istakao i da će energiju sa ulice, blokada i protesta uneti i u skupštinsku salu.

Uvođenje građana u parlament

Slično je najavljivao i Radomir Lazović iz pokreta Ne davimo Beograd, kojem je kao i Jovanoviću ovo poslanička premijera.

Radomir Lazović Foto: Nenad Mihajlović/nova.rs

“Trudićemo se da iskoristimo sve dostupne institucionalne mehanizme za vršenje pritiska na režim kako bi delovao u zakonskim okvirima i na taj način se suzila samovolja vladajuće koalicije. Sve s ciljem promovisanja programskih rešenja i politika Ne davimo Beograd, odnosno skretanja pažnje na životne probleme građana”, rekao je on.

Predstavnici Ne davimo Beograd, uključujući i Lazovića, rekli su da ulaskom u institucije neće prestati njihova borba na ulicama, a to smo mogli da vidimo i na nedavnom protestu u Novom Sadu, kada su građani protestovali protiv usvajanja novog Generalnog urbanističkog plana. Lazović je tada pokušao da uđe u skupštinu, kako bi zamolio da se obrati jedan od protestanata, međutim obezbeđenje mu je zavrnuoi ruku, oborilo ga na zemlju i na kraju izbacilo iz zgrade.

BONUS VIDEO: Apel budućih poslanika opozicije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar