Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

U Skupštini Srbije danas su održane konsultacije parlamentarnih stranaka, a uoči konstitutivne sednice koja je zakazana za ponedeljak. Kako saznaje Nova.rs, opozicionim strankama ponuđeno je da vodi pet odbora od ukupno 20, dok broj potpredsedničkih mesta nije definisan.

Konsultacije parlamentarnih stranaka počele su sa zakašnjenjem jer je na taj sastanak kasnio Vladimir Orlić, poslanik SNS, čak pola sata. On je, kako navodi naš izvor, praktično vodio konsultacije.

Sagovornik našeg portala navodi da je Orlić ponudio opoziciji da vodi pet parlamentarnih odbora. On je tom prilikom nabrojao osam i rekao da će od tih osam pet dobiti opozicione stranke.

U tom kontekstu on je pomenuo odbore za dijasporu i Srbe u regionu, za zdravlje i porodicu, za rad i socijalnu politiku, za zaštitu životne sredine, za evrointegracije, za spoljne poslove, za obrazovanje i za prostorno planiranje.

SNS planira da u budućem sazivu vodi 11 odbora, a da još četiri dobije SPS.

Izvor Nova.rs kaže i da na konsultacijama nije definisan broj potpredsedničkih mesta, ali da je Vladimir Orlić pominjao da će ih biti pet ili šest.

„Orlić je pomenuo da je običaj da dva potpredsednička mesta dobijaju dve najveće opozicione poslaničke grupe, a to su NADA i Ujedinjeni. Međutim, to se nigde ne navodi u Poslovniku. Potpredsednika predlaže najmanje 30 poslanika. O svemu tome će razgovori biti nastavljeni sutra“, navodi naš sagovornik.

I upravo ovde bi moglo da dođe do najviše sporenja u opoziciji. Kako je zvanično saopšteno, ukupno 35 poslanika DS, NS i koalicije Moramo predložiće lidera DS Zorana Lutovca za potpredsednika parlamenta.

Prema nezvaničnim informacijama, namera buduće poslaničke grupe Ujedinjeni, koju predvodi SSP, jeste da za tu funkciju kandiduje Borka Stefanovića, dok će NADA predložiti penzionisanog generala Božidara Delića. To je juče potvrdio Miloš Jovanović, predsednik NDSS.

Konsultacije parlamentarnih stranaka biće nastavljene sutra.

BONUS VIDEO  Milan Vukelić o 10. rođendanu vlasti SNS i transformaciji EPS-a

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar