Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC, Nova.rs, Nova S, FoNet/Video

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije trebalo bi da bude održana u ponedeljak, a većina parlamentarnih stranaka donela je odluku ko će biti na čelu njihovih poslaničkih grupa.

Poslanički klub SNS najverovatnije će predvoditi Aleksandar Martinović. U SPS kažu da još nisu doneli odluku ko će biti njihov predsednik poslaničkog kluba, niti kandidat za potpredsednika parlamenta. U prošlom sazivu na mestu šefa njihove poslaničke grupe bio je Đorđe Milićević, dok je kod njihovog koalicionog partnera Jedinstvene Srbije to bio Dragan Marković Palma. Ostaje mogućnost da izbor ostane isti i u ovom sazivu. Nepoznato je i da li će SDPS Rasima Ljajića i PUPS imati samostalne poslaničke klubove i ko će ih u tom slučaju predvoditi.

Što se opozicije tiče, na čelu poslaničkog kluba Ujedinjenih će biti potpredsednica SSP Marinika Tepić, DS će predvoditi predsednik stranke Zoran Lutovac, a Narodnu stranku potpredsednik Miroslav Aleksić.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Poslanički klub koalicije NADA predvodiće lider Novog DSS Miloš Jovanović.

Poput liste Ujedinjena Srbija i liste “Moramo” i “Dveri – POKS” su se podelila na dva poslanička kluba. Šef poslaničkog kluba “Ne davimo Beograd” biće Radomir Lazović, a “Zajedno” kopredsednik ove stranke Nebojša Zelenović.

Nebojša Zelenović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Predsednik poslaničkog kluba Dveri biće i lider ove stranke Boško Obradović, dok nije poznato ko će predvoditi POKS.

Boško Obradović i Milica Đurđević Foto: Nova.rs

Predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski predvodiće njihov klub, a i Savez vojvođanskih Mađara imaće svoju poslaničku grupu. Njen predsednik će biti Balint Pastor kao u prethodnom skupštinskom sazivu.

Sa druge strane, SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina, koja će u Skupštini imati dva poslanička mandata, više neće moći samo sa strankom Šaipa Kamberija, predvodnika Koalicije Albanaca doline da formiraju poslaničku grupu. Zajedno imaju tri poslanička mesta.

Kako nam je nezvanično rečeno, biće ponuđeno drugim manjinskim strankama da se udruže u jedan klub. Oni će voditi razgovore sa Strankom pravde i pomirenja Usamea Zukorlića, koja ima tri mandata, a istu ponudu dobiće i predstavnik hrvatske manjine Tomislav Žigmanov.

BONUS VIDEO: Kako će po starosnoj, polnoj, obrazovnoj i karijernoj strukturi izgledati nova Skupština?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar