Tanja Fajon
Tanja Fajon Foto: BRITTA PEDERSEN / AFP / Profimedia

Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon izjavila je da je veoma važno da pre aprilskih lokalnih izbora na severu Kosova ne bude dalje eskalacije tenzija i da dve strane budu zaista posvećene pronalaženju kompromisa.

„Za nas i za celu evropsku zajednicu veoma je važno da vidimo da su obe strane zaista posvećene pronalaženju kompromisa pre lokalnih izbora u aprilu. Veoma je važno učiniti sve da se situacija normalizuje. Dijalog koji vodi Evropska unija mora da bude nastavljen“, rekla je Fajon za prištinski list Koha ditore.

Fajon, koja je u ponedeljak posetila Kosovo, kazala je da je od lidera u Prištini čula „zalaganje i spremnost da što pre počnu razgovori (sa Beogradom) na osnovu francusko-nemačkog predloga“.

Ona je, međutim, dodala da se od strana zahteva i sprovođenje postignutih dogovora, uključujući onaj o formiranju Zajednice srpskih opština.

Upitana o nezvaničnim dokumentima u kojima se govori o podeli i razmeni teritorija, a koji su ranije objavljivani i u Sloveniji, Fajon je kazala da su „takve rasprave opasne i protiv evropskih vrednosti“.

Fajon, bivša izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo, govorila je za Kohu i o viznoj liberalizaciji, mogućnosti da kosovski zahtev za članstvo u Savetu Evrope bude uvršten na dnevni red i o oblastima u kojima je moguće unaprediti odnose Slovenije i Kosova.

***

BONUS VIDEO: Helikopteri KFOR-a preleću sever Kosova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar