Novi Sad Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Novosadski odbor Stranke slobode i pravde ocenio je danas kao civilizacijski sunovrat ispisivanje slova "Z", koja je simbol ruske agresije na Ukrajinu, u centru Novog Sada uoči početka ovogodišnjeg EXIT festivala. Ova partija je zatražila od novosadske komunalne službe da odmah očiste sve "Z" oznake dodajući da ako se to ne desi u naredna 24 sata da će onda smatrati da "gradske vlasti stoje iza ove kampanje, prećutno ili aktivno".

SSP je istakao da je ovo neprijatno iznenađenje jutros dočekalo Novosađane u delu Starog grada, na Keju, Varadinskom mostu i u Podgrađu, gde je belom farbom ispisano slovo „Z“.

Da ovo nije poruka samo Novosađanima, već pre svega gostima i posetiocima EXIT-a, govori činjenica da su dosta temeljno išarani upravo koridori kojima se stiže na Petrovaradinsku tvrđavu, gde se održava ovaj festival, navodi SSP.

„Ova ‘noćna akcija’ ne predstavlja isključivo komunalni problem i nekulturu u ‘Evropskoj prestonici kulture’, već simbolizuje civilizacijski sunovrat koji naš Grad prikazuje u nimalo lepom svetlu. Poruka koju danas šaljemo svetu svrstava nas u retrogradna društva – servilna prema tiranima, a surova prema slabima. Novi Sad, koji je oduvek bio svetionik multikulturnog društva nije zaslužio da se o njemu sudi na osnovu akcije male grupe izgrednika“, ocenila je Stranka slobode i pravde.

SSP je podsetio da su novosadske fasade i dosad, u više navrata, bile mete „rata murala“.

Novi Sad Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

„Setimo se disciplinovanje građana Limana, koje se takođe odigralo na zidovima. Upravo zbog toga gradske vlasti moraju da dokažu da ni na koji način ne podržavaju ove ideje i ne stoje iza huligana koji veličaju agresiju“, navela je Stranka slobode i pravde i dodala:

„Zahtevamo da komunalne službe u roku od odmah očiste sve ‘Z’ oznake. Ukoliko se to ne desi u naredna 24 sata – smatraćemo da gradske vlasti stoje iza ove kampanje, bilo da prećutno podržavaju ili aktivno saučestvuju u stvaranju negativne slike o našem gradu.“

Novi Sad Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

BONUS VIDEO – Precrtavanje simbola ruske agresije u Bezistanu kod Terazija

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar