jutarnji porgram probudi se
Foto: FoNet

Vašingtonski sporazum ne donosi novine jer je veliki broj njegovih zaključaka već donesen u dijalogu Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije, kaže Florijan Biber, profesor Univerziteta u Gracu i član Balkans in Europe Policy Advisory Group (BiEPAG), objavio je portal European Western Balkans (EWB).

Sporazum, kako se navodi u tekstu, nije značajan korak prema normalizaciji i biće zaboravljen ko god da pobedi na predstojećim američkim izborima, tvrdi profesor Univerziteta Džon Hopkins Danijel Server.

Server i Biber govorili su na vebinaru organizovanom u Kosovskoj Mitrovici pod nazivom „Dijalog Beograd-Priština: Trougao konstruktivnih različitosti“. Tokom diskusije o implikacijama vašingtonskog sporazuma za Srbiju i Kosovo, Server je rekao da se, uprkos veoma niskom nivou interesovanja američke javnosti, sporazum uglavnom posmatra kao oruđe Trampove kampanje.

„Političko pomirenje u ovom trenutku ne izgleda moguće jer za to ne postoje „apetiti“ na srpskoj strani, ali ekonomski sporazum je dobra strategija“, rekao je Server, koji je upozorio da bi mogao da ima negativne posledice za odnos Kosova i Srbije prema EU.

Na tu temu govorio je i Florijan Biber, koji je istakao da su međusobno priznanje diploma i izgradnja autoputa već dogovoreni u razgovorima sa EU.

„Preseljenje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim bilo bi protiv politike EU po ovom pitanju. ovo je posebno problem za Srbiju, koja je već daleko od usaglašavanja sa spoljnom politikom Unije“, rekao je Biber.

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar