Šarl Mišel i Aleksandar VučićFoto: Printscreen Instagram/ buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svom zvaničnom Instagram nalogu "budućnostsrbijeav" povremeno objavljuje šta je jeo, pio, sa kime je doručkovao i kako je ugostio domaće i strane goste. Poslednja u nizu je fotografija na kojoj se vidi kako predsednik Srbije zajedno sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom sprema ćevape na roštilju.

Pre izvesnog vremena Vučić je na roštilju spremao biftek za tadašnjeg austrijskg kancelara Sebastijana Kurca. Sliku sa tog roštiljanja takođe je postavio na svom Instagram nalogu, kao i onu u kojoj je posluživao pečenje gostima u Predsedništvu Srbije, nakon dana državnosti.

Sagovornici tvrde da ručkovi i večere u režiji Aleksandra Vučića, obznanjeni u javnosti, imaju za cilj da pokažu da je on u prijateljskim i intimnim odnosima sa gostima iz sveta, iako u međunarodnoj politici to ne postoji. To što je Vučićev izbor na ručku sa Šarl Mišelom pao baš na ćevape, po oceni sagovornika predstavlja čist folklor, namenjen domaćoj javnosti.

„Vučić se uvek predstavlja kao ‘čovek iz naroda’, iako sebe doživljava kao natčoveka i mesiju, a nezvanično je vlasnik velikog dela Srbije. I ovaj poslednji kulinarski poduhvat bio je upućen srpskim biračima, a ne Šarlu Mišelu“, kaže Bojan Pajtić, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.

Napominje da evropskim političarima, za razliku od srpskih, krkanluk nije deo „političkog rituala“, niti im je bitno da li se nešto našlo na trpezi i o čemu je reč.

„Utoliko su ćevapi čist folklor za domaću upotrebu“, ističe Pajtić.

Nemanja Todorović Štiplija, glavni urednik portala European Western Balkans, podseća da je predsednik Vučić roštiljao i sa bivšim kancelarom Austrije Sebastijanom Kurcem u septembru prošle godine.

„Kurc je u oktobru pao sa vlasti. Zli ljudi bi mogli zaključiti da ga je predsednik Vučić izbaksuzirao. Nadam se da će predsednik evropskog saveta Šarl Mišel izbeći ovaj urok“, napominje Štiplija.

Opširnije čitajte na portalu Danas.

BONUS VIDEO – Od gladi do nuklearnog rata: Čime nas Vučić plaši?

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar