Šarl Mišel Foto: TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je danas u Tirani da je EU čvrsto posvećena evrointegraciji Albanije i da je sada važnije nego ikada da se unese nova energija u proces proširenja Unije.

Mišel je rekao da današnji izazovi primoravaju EU da razmišlja dalje od tradicionalnih modela i da traži inovativne načine razmišljanja i inovativne načine rada, saopštio je Evropski savet.

„I da stvara nove podsticaje za reforme kako bi ubrzala evropske integracije“, rekao je Mišel posle susreta sa albanskim premijerom Edijem Ramom, preneo je portal Euraktiv Srbija.

„To znači da je bolje već sada ubrzati integraciju, nego da čekamo potpuni završetak pristupnih pregovora. U junu ćemo organizovati sastanak svih 27 lidera Unije u Briselu sa vama (Edijem Ramom) i ostalim liderima Zapadnog Balkana. Albanija je ispunila sve uslove za otvaranje pristupnih pregovora. Oni treba da počnu što je pre moguće“, rekao je Mišel.

Mišel je rekao da se radi na tome da stanovnici Albanije i svih država Zapadnog Balkana osete opipljivu korist od Evropske unije.

„Albanija je deo evropske porodice. I EU ostaje najveći trgovinski partner Albanije i najveći pružalac finansijske pomoći“, rekao je Mišel.

On je naglasio da je ovo presudan trenutak za susret sa bliskim saveznicima, partnerima i prijateljima, pošto „Rusija u ovom trenutku napada suverenu državu Ukrajinu“.

„Evropa i njeni saveznici od prvog dana su ujedinjeni u podršci Ukrajini“, rekao je Mišel, koji je zahvalio Albaniji i njenom premijeru na snažnoj podršci, dodajući da je Albanija bila posvećen i pouzdan partner i prijatelj EU.

Mišel je u Tiranu doputovao iz Beograda gde je rekao da bi „Evropska geopolitička zajednica“, čije je osnivanje predložio, pomogla zemljama koje žele da se pridruže EU jer bi olakšala proces njihovog pristupanja.

„U punoj meri podržavam ideju da se ubrza proces pristupanja Uniji i da bude efikasniji. Treba da se osete opipljive koristi u zemljama kandidatima za članstvo. ‘Evropska geopolitička zajednica’ omogućila bi da se redovno sastajemo na najvišem nivou, da razmenjujemo ideje o zajedničkim interesima, da se koordinišemo“, kazao je Mišel u Beogradu.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar