Aleksandar Vučić Foto: Milos Tesic/ATAImages

Povodom zabrane ovogodišnjeg EuroPrajda u Beogradu, Boris Mijatović, portparol politike ljudskih prava i Jirgen Trittin, portparol spoljne politike Evropskih zelenih, dali su zvanično saopštenje.

„EuroPrajd ne sme biti zabranjen. Događaj se zalaže za slobodu pojedinca i poštovanje ljudi u Evropi i širom sveta. Neprihvatljivo je da je Aleksandar Vučić ponovo potvrdio zabranu skupa ove srede i time osujetio sve pregovaračke napore“, kažu oni.

PROČITAJTE JOŠ

„Sloboda okupljanja i sloboda izražavanja su osnovne komponente univerzalnih ljudskih prava. Oni nisu zabeleženi samo u Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Ova prava su sadržana i u Ustavu Srbije. Zabrana ovogodišnjeg EuroPrajda u Beogradu predstavlja ozbiljno kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima, koju je i sama Srbija ratifikovala kao članica Saveta Evrope. Ne možemo da prihvatimo da ove fundamentalne evropske vrednosti potiskuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić – u zemlji koja želi da postane članica Evropske Unije. Država u kojoj su takve demonstracije zabranjene nije na putu da postane zajednica vrednosti EU“, rekli su oni.

„Odlučno stojimo na strani svih društvenih manjina koje moraju da dožive ugnjetavanje i isključenost. Odluka da se po prvi put održi EuroPrajd u jugoistočnoj Evropi privukla je posebnu pažnju u regionu. LGTB+ zajednica se i dalje jako bori za svoja prava i prihvaćenost u društvu. Ponos u susjednom Sarajevu ljeti bio je moguć tek nakon savladavanja velikih prepreka. Evroprajd je stoga od velikog značaja ne samo za Srbiju i njene manjine već i za ceo region. Utoliko je nečuveno što su Aleksandar Vučić i Vlada Srbije najavili zabranu tako malo pre parade“, rekli su oni.

BONUS VIDEO: Pavle Grbović o molbi za zabranu Evroprajda i negovanju atmosfere vanrednih izbora

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare