Foto:TT News Agency / Alamy / Alamy / Profimedia; Jonathan Raa / Zuma Press / Profimedia; AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Pored svih apela i poziva da se o izborima u Srbiji oglase najviši predstavnici Evropske unije, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i komesar za proširenje Oliver Varhelji, oni i dalje ostaju nemi. Evropski poslanici kažu za portal Nova.rs da očekuju njihovu reakciju kao i da su prema njihovim saznanjima zvaničnici spremni da formulišu stav koji neće biti samo slovo na papiru.

Posmatračka misija Evropskog parlamenta (EP) zabeležila je brojne izborne nepravilnosti 17. decembra u Srbiji, o čemu su članovi te delegacije govorili i na sednici predstavničkog doma Evropske unije.

Iako je rasprava u EP bila stopirana od strane Evrpske narodne partije (EPP), na insistiranje socijalista, liberala i zelenih došlo je do sednice na kojima se polemisalo o izborima u Srbiji.

Šef posmatračke misije Evropskog parlamenta Klemen Grošelj izneo je sve izborne nepravilnosti koje su zabeležene tokom 17. decembra.

Krtitiku na račun izbora u Srbiji izneli su i evroposlanici Andreas Šider, Viola fon Kramon, Matjaž Nemec i drugi.

PROČITAJTE JOŠ:

I dok se rezolucija EP o izborima u Srbiji iščekuje, upadljiva je tišina najviših zvaničnika u Evropske unije.

Evroparlamentarci sve glasnije govore o nepravilnostima, vlasti u Srbiji na to reaguju napadima, a na sve to predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i komesar za proširenje Oliver Varhelji ćute.

Kako je muk upadljiv upitali smo one koji govore zašto se njihove kolege ne oglašavaju. Šef posmatračke misije Evropskog parlamenta na izborima u Srbiji Klemen Grošelj kaže za portal Nova.rs da mu nije jesno zašto se nisu izjasnili.

“Najverojatnije se čeka na stav Saveta Evropske unije. Postoje neke nezvanične informacije da postoje neslaganja unutar Evropske komisije po pitanju izbora u Srbiji. Ali to su nezvanične informacije. Ja bih ocenio ipak, da se čeka Savet EU.

Klemen Grošelj Foto:printscreen/youtube/Renew Europe

Njegov kolega Matjaž Nemec kaže za portal Nova.rs da je u toku rasprava unutar evropskih institucija.

“Komisija i Evropska spoljnopolitička služba su svesni naznaka nepravilnosti i prestupa u izbornom procesu i, prema mojim saznanjima, spremni su da formulišu svoj stav, koji neće biti samo slovo na papiru. Kao osnova, prvo im je potreban izveštaj ODHIR-a. Visoki predstavnik je u izjavi posle decembarskih izbora takođe naveo da su promene u izbornom procesu u Srbiji neophodne”, kaže Nemec za naš portal.

Foto: Union Europeenne / AFP / Profimedia

Podsećamo, više od 20 visokih evropskih političara koji se bave spoljnom politikom pozvali su fon der Lajen da se istraže navodi o nepravilnostima na decembarskim izborima u Srbiji.

„Pozivamo EU da sprovede nezavisnu istragu o svim prijavljenim izbornim nepravilnostima i tvrdnjama o prevari“, navedeno je u pismu koje je upućeno predsednici Evropske komisiji, ali i predsedniku Evropskog saveta Šarl Mišelu i predsednici Evropskog parlamenta Roberta Metsola.

Kako se dalje navodi u tekstu, “neliberalni predsednik Srbije” proglasio je pobedu na decembarskim izborima, što je dovelo do toga da su desetine hiljada ljudi izašle na ulice Beograda tvrdeći da su izbori pokradeni.

Pismo ima 24 potpisnika, uključujući Mihaila Rota, predsednik Odbora za spoljne poslove nemačkog Bundestaga i njegov francuski kolega Žan Luj Burlan pozvali su Evropsku uniju da nezavisno istraže navode o prevari i da da preporuke kako bi se obezbedili slobodni i pošteni izbori u Srbiji.
Nemec kaže za naš portal da podržava taj poziv i da je neophodno da institucije unije preduzmu odlučnu akciju.

“Potrebna nam je nezavisna istraga stručnjaka kako bismo utvrdili ozbiljnost nepravilnosti svedočenja birača i koje su zabeležili međunarodni posmatrači. Hitno nam je potreban follow up cijeloj situaciji i zahtevamo da politički akteri preuzmu odgovornost. Unija ne sme da toleriše ili čak nagrađuje nedemokratske prakse i vrednosti. Apsolutno se ne slažem da Unija pokrije ušima, posebno sada, kada politička kriza u Srbiji poprima ozbiljne, alarmantne razmere”, kaže Nemec za portal Nova.rs

Rezolucija Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji biće usvojena početkom februara, precizan datum koji se pominje jeste 8. februar.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar