Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

Evroposlanik Klemen Grošelj, koji je bio šef posmatračke misije EP na nedavnim izborima, rekao je za Nova.rs da je došlo vreme da Evropska unija konkretnije reaguje povodom događaja u Srbiji i da je politički vrh u Beogradu izjavama o saradnji sa ruskim tajnim službama poslao jasnu poruku Briselu. Dodaje da se u Srbiji koristi rečnik nalik onom koji u Belorusiji koristi Aleksandar Lukašenko i da je na delu pokušaj da se skrene tema sa događaja na izborima na priču o navodnoj destabilizaciji države.

U nedavnom intervjuu za dnevni list „Nova“, Klemen Grošelj je istakao da će Evropska unija morati da reaguje ukoliko protesti eskaliraju, a kako se to desilo, on više nema dilemu:

“Ovo je taj trenutak. Evropske političke snage bi morale ozbiljnije da sagledaju sve političke poruke koje dolaze iz Beograda. To je važno zbog budućeg odnosa sa Srbijom. Znam da među državama članica EU postoje različita stanovišta oko toga, ali mislim veoma je jasno šta se sada u Srbiji događa, a sad je Brisel na potezu. Unija mora da jasno definiše svoje političke odnose sa Srbijom”, objašnjava Grošelj.

PROČITAJTE JOŠ...

On dodaje da je politički vrh iz Beograda stavio jasno do znanja kakva je priroda njihovog odnosa sa Rusijom i kakvu saradnju imaju sa tamošnjim obaveštajnim službama.

“To je nešto što je veoma važno za EU. Sve što je rečeno, pa i jutrošnji sastanak predsednika Srbije sa ruskim ambasadorom, sve su to političke poruke upućene nama. Sad je na Evropskoj komisiji i zemljama članicama da procene kakva je to sad promena u politici Srbije i kako to funkcioniše kroz kontekst pregovora o pristupanju”, podvlači Grošelj.

Grošelj je, komentarišući proteste ispred Skupštine grada Beograda, rekao da mu je jasno da je bilo “ubačenih elemenata” i da je na delu pokušaja skretanja priče sa izbora na priču o navodnoj destabilizaciji države.

“S jedne strane to je bilo organizovano od strane vladajuće političke grupacije. Videlo se to na nekim snimcima da su tu bili provokatori. To su kasnije iskoristili kako bi gonili opoziciju s pričom da žele da destabilizuju zemlju. Pretpostavljam da na taj način pokušavaju da promene diskurs i da se, umesto priče o onome što se dogodilo na izborima, govori o destabilizaciji zemlje. Ovde se koristi isti rečnik kao što je upotrebljavao Aleksandar Lukašenkom u Belorusiji. Nadam se da će barem većina ljudi u EU razumeti šta se desilo”, poručuje Grošelj.

Govoreći o napadima predsednika Srbije Aleksandra Vučića na strane posmatrače, koji su ukazali na izborne nepravilnosti, Grošelj je napomenuo da je reč o ličnim diskreditacijama i da iza toga stoji namera da se strani posmatrači u javnosti predstave u lošem svetlu.

“Te diskreditacije ništa ne menjaju. Reč je izveštaju koji su izradili ODIHR, Evropski parlament i parlamentarna skupština Saveta Evrope. Sa diskreditacijom dve ili tri osobe to neće promeniti ništa”, zaključuje ovaj evroprlamentarac u razgovoru za Nova.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar