Više od 20 visokih evropskih političara koji se bave spoljnom politikom pozvali su predsednicu Evropske komisije (EK) Ursulu fon der Lajen da se istraže navodi o nepravilnostima na decembarskim izborima u Srbiji, piše Politiko.

„Pozivamo EU da sprovede nezavisnu istragu o svim prijavljenim izbornim nepravilnostima i tvrdnjama o prevari“, navedeno je u pismu koje je upućeno predsednici Evropske komisiji, ali i predsedniku Evropskog saveta Šarl Mišelu i predsednici Evropskog parlamenta Roberta Metsola.

Kako se navodi u tekstu, “neliberalni predsednik Srbije” proglasio je pobedu na decembarskim izborima, što je dovelo do toga da su desetine hiljada ljudi izašle na ulice Beograda tvrdeći da su izbori pokradeni.

24 potpisnika pisma, uključujući Mihaila Rota, predsednik Odbora za spoljne poslove nemačkog Bundestaga i njegov francuski kolega Žan Luj Burlan pozvali su Evropsku uniju da nezavisno istraže navode o prevari i da da preporuke kako bi se obezbedili slobodni i pošteni izbori u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ:

Potpisnici su uglavnom predsednici odbora za spoljne poslove u nacionalnim parlamentima, uključujući Francusku, Italiju, Dansku i Luksembrug – kao i Ukrajina, Moldaviju, Britaniju.

“U zavisnosti od od ishoda istrage” kažu da bi novi izbori trebalo da budu zahtevani u Srbiji.

“Naš zajednički cilj je da vidimo Srbiju kao člana EU do kraja ove decenije”, dodali su.

Ovaj zahtev dolazi u trenutku kada Ursula fon der Lajen priprema planove za EU, sa više od 30 članica.

Blok trenutno ima 27 članica, ali u decembru EU je započela pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijum. Druge zemlje, kao što su Srbija, Gruzija i neke druge zemlje Zapadnog Balkana su u različitim fazama procesa pridruživanja, zaključuje Politiko. .

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar