Oliver Varheji Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je danas u Briselu da je za napredak Srbije na evropskom putu neophodan istinski dijalog širom političkog spektra i hitno ubrzanje reformi u oblasti vladavine prava.

Predstavljajući novi godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku zemalja Zapadnog Balkana i novi investicioni paket za taj region, Varheji je na sednici Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta (AFET) rekao da će to omogućiti otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije s EU.

„Sprovođenje reformi u Srbiji na održiv način zahteva istinski dijalog širom političkog spektra. Izveštaj ohrabruje vođstvo Srbije da hitno ubrza i produbi reforme u oblasti političkih kriterijuma i vladavine prava“, kazao je Varheji.

On je naveo da je izveštaj „ključna smernica“ novoj Vladi Srbije za nastavak reformi i dodao da se „nada da će je na taj način i koristiti“.

Varheji je rekao da je Zapadni Balkan prioritet za EK „od prvog dana“, da je „budućnost svih zemalja u EU“.

„To je i naš strateški interes, a ne samo regiona, i radićemo na tome da približimo te zemlje Evropskoj uniji“, kazao je Varheji.

Naveo je da je fokus EU sada na dugoročnom socio-ekonomskom oporavku Zapadnog Balkana i da je zbog toga Koledž komesara EU danas usvojio investicioni paket za region.

„EK predlaže do devet milijardi evra iz fondova IPA 3, za period od 2021. do 2027. godine, radi jačanja investicionog kapaciteta regiona“, dodao je evropski komesar za proširenje.

On je kazao da investicioni paket obuhvata pet ključnih oblasti, među kojima su transport i infrastruktura, čista energija, životna sredina, digitalna budućnost i privatni sektor i socijalni kapital.

Plan treba da poboljša regionalnu integraciju i da približi Zapadni Balkan jedinstvenom tržištu, rekao je Varheji i dodao da je to „integralni deo procesa“ na putu regiona ka EU.

„Jačanje investicija i ekonomskog rasta na Zapadnom Balkanu biće moguće jedino ako se vlade čvrsto obavežu i primene reforme zasnovane na evropskim vrednostima. Reč je o strukturnim ekonomskim reformama, jačanju vladavine prava, borbi protiv korupcije, poboljšanju javne administracije. To mora da bude ispunjeno da bi zemlje regiona napredovale ka EU“, naveo je Varheji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare