Brnjak nalepnice Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano saopštio je da je EU primila k znanju najnoviju odluku kosovske vlade u vezi sa registarskim tablicama i ocenila da Kosovo treba da omogući duži prelazni period za zamenu tablica.

U saopštenju se navodi da Kosovo ima pravo da postepeno ukine tablice KM, ali da taj proces treba da se odvija na način dogovoren u Dijalogu i sproveden na inkluzivan i konsultativni način, prenosi N1.

„Iako je odluka korak u pravom smeru, ona nije usklađena sa sporazumima o dijalogu, koji su obavezujući za obe strane“, naveo je Stano i dodao da je sporazum iz 2016. godine predviđao jasno sekvenciran i definisan proces sa rokom od 12 meseci za proces postepenog ukidanja, koji nije ispoštovan.

„Kosovo treba da omogući duži prelazni period. Ovo je dosledan savet najbližih partnera Kosova, uključujući EU i SAD. Razočaravajuće je videti da to nije ispoštovano“, ističe se u saopštenju.

Stano je naglasio da je neophodno zadržati smirenost.

„Pozivamo sve uključene aktere da budu uzdržani i izbegavaju bilo kakve radnje ili retoriku koji bi mogli da ugroze stabilnost na terenu, posebno na severu Kosova. EU će nastaviti, zajedno sa svojim partnerima, da se angažuje i sa Kosovom i sa Srbijom. Očekujemo da se strane angažuju konstruktivno i u dobroj nameri kako bi pronašle rešenje bez daljeg odlaganja, uz punu saglasnost sa sporazumima o dijalogu“, naveo je Stano.

Podsećamo da su i SAD u petak pozvale vladu Kosova da produži rok za primenu zamene tablica. Portparol Stejt deparetmenta Ned Prajs naveo je da Kosovo ima pravo da primeni režim sa tablicama prema Briselskom sporazumu, ali je naglasio da je produženje roka te primene u interesu ostvarenja napretka u dijalogu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije pod pokroviteljstvom EU. „SAD su razočarane i zabrinute da je vlada Kosova odbila molbe svojih međunarodnih partnera da to uradi“, navodi se u saopštenju.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je ranije u petak izjavio da će odluka o preregistraciji automobilskih tablica biti uvođena postepeno a da će konačno sprovođenje početi od 21. aprila. On je precizirao da će počev od 1. novembra do 21. novembra biti izricana mera opomene, zatim od 21. novembra do 21. januara biće izrečena kazna, a od 21. januara postojaće probne tablice još dva meseca, nakon čega od 21. aprila neće biti dozvoljene „druge registarske tablice u Republici Kosovo“.

***

BONUS VIDEO: Vučić: Spremni smo za pregovore, neke stvari ne možemo da prihvatimo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar