Besnik Bisljimi Foto: KoSSev

Glavni kosovski pregovarač i potpredsednik Vlade Kosova Besnik Besljimi rekao je u intervjuu za Dnevnik Nova S da 1. novembra, kad je najavljena primena novog pravila o preregistraciji vozila, da nijedan automobil neće biti oduzet.

Prvog dana novembra nastupa novo pravilo, odnosno ističe rok koji je Vlada Kosova, na čijem čelu je Aljbin Kurti, dala za sprovođenje preregistracije vozila. Prema tom pravilu, tablice koje prištinska vlast smatra nelegalnim (koje izdaju stanice MUP-a Srbije) moraju da se preregistruju na one koje izdaje kosovska policija.

Pročitajte još...

Za razliku od tablica Srbije koje imaju oznake „KM“ za Kosovsku Mitrovicu, one kosovske nose oznaku „RKS“, što predstavlja „Republiku Kosovu“.

„Dozvolite mi da objasnim šta će se dogoditi 1. Novembra. Nijedan automobili neće biti oduzet , kao što Vučić i Petković tvrde i tako manipulišu sa ljudima. Nijedan automobili neće biti spaljen kao u kriminalnim obračunima, koje je Beograd već sprovodio. Mi ćemo trgati za laganom primenom ove odluke , ali je vladavina prava za nas osnovni postulat od kog ne odstupamo. U svakom slučaju, mi ne znamo koje su namere Boegrada i paralelnih struktura koje Beograd kontroliše. Ako oni žele eskalaciju, ne postoji mnogo toga što mi možemo da uradimo da to sprečimo. Ali, zajedno sa ELUEX-om i KFOR-om spremni smo da se nosimo sa tom eskalacijom, ali to nije plan naše Vlade“, rekao je Besljimi.

Ceo intervju pogledajte večeras u Dnevniku Nova S, koji počinje u 19:30 sati.

Primenu ovog sporazuma, komentarisao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da Srbija prihvata KS tablice, ali ne RKS.

„Obavljen je deo preregistracije, ali u KS, a ne u RKS, i to uglavnom na jugu. KS tablice govore o statusnoj neutralnosti, a oni će sve  da prihvate osim tablica. Što se tiče srpskog naroda, oni su tražili sastanak sa mnom. Mi smo im rekli da ne nasedaju na provokacije, to je bila moja molba. A da neko preduzima oružane akcije protiv njih – neće moći“, rekao je Vučić.

Vučić je dodao da zemlje Kvinte neće nikad ništa uraditi protiv Prištine, a da je prostor Srbije „ograničen mikronima“.

„Nisu nam dali šansu. Nemamo kud. Namerno su nas saterali svojom silom“, dodao je Vučić.

BONUS VIDEO: „Priština uporna, Srbi neće nove tablice“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar