Vesna Turkulov Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Uprkos “medijaciji” Aleksandra Vučića i navodnom smirivanju strasti, sagi o tome čija će od dve SNS struje u Vojvodini preuzeti kadrovanje Kliničkim centrom Vojvodine se ne vidi kraj.

Po dogovoru da se “sve vrati u pređašnje stanje”, aktuelna direktora Edita Stokić je 10. decembra ipak povukla ostavku koju je podnela sedam dana ranije. Međutim, njena rivalka dr Vesna Turkulov, koja je optužena da je kao načelnica Infektivne klinike vodila tajno kovid odeljenje, ipak nije vraćena na prethodnu funkciju.

O ovoj “nepravdi” oglasila se i Srspka pravoslavna crkva, ali i “zahvalni pacijenti” dr Turkulov, koji su najavili protestni skup podrške za četvrtak, na dan kada zaseda Skupština Vojvodine.

“U četvrtak, 16.12.2021. u 9:30h iza zgrade Banovine u Novom Sadu, okupićemo se u znak podrške dr Vesni Turkulov kako bismo izrazili zahvalanost za njenu nesebičnu borbu protiv korona virusa i iskazali nezadovoljstvo zbog neprofesionalnog i nehumanog  odnosa prema vrhunskom i časnom lekaru koji je nepravedno smenjen s mesta upravnika Infektivne klinke nakon neprocenjivog doprinosa u lečenju i spasavanju nebrojenih života”, navodi se u dopisu koji su potpisali “Zahvalni pacijenti”, a koji je sinoć poslat u javnost.

Foto: Privatna arhiva

Potpisnici su najavili da će tom prilikom predati i zahtev predsedavajućem Skupštine AP Vojvodine da se dr Turkulov vrati na mesto upravnika Infektivne klinike, kao i da se obustave “svi montirani i nelegalni disciplinski postupci koji se protiv nje vode”.

“Časni, iskusni i stručni lekari, a posebno heroji ove pandemije ne smeju biti žrtve ličnih animoziteta, jer je njihov doprinos zaštiti zdravlja neprocenjiv”, navodi se u dopisu.

Pod pomenutim “ličnim anomozitetima”, o čemu je naš portal već izveštavao, podrazumeva se sukob struje SNS koju predvodi gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i dela vojvođanskih naprednjaka koji slede pokrajinskog premijera Igora Mirovića. Skandal je izbio nakon što je Vučevićeva struja preko noći progurala skupštinsku odluku kojom se Vladi Vojvodine, odnosno premijeru i pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo oduzimaju ingerencije ne samo nad kadrovanjem u KCV, već i raspolaganjem finansijama najveće vojvođanske bolnice.

Tada je “naprasno” iskrsla afera o tajnom kovid odeljenju dr Turkulov, koja je od strane Vučevićeve struje bila viđena za naslednicu Mirovićeve pulenke, dr Stokić. Izigran, i to među svojima, premijer je prvo zapretio ostavkom, a potom i “dokazima”, tvrdeći da se direktorki KCV sprema smena samo zato što je razotkrila da je “Infektivne klinike primala kovid pacijente i nakon otvaranja nove bolnice na Mišeluku”, i da je zbog toga porastao “broj novoobolelih pacijenata”.

PROČITAJTE JOŠ:

U čitavu ujdurmu zatim se umešala i crkva, odnosno Eparhija bačka, koja je stala na stranu dr Turkulov. Protojerej Vladan Simić na sajtu Eparhije naglasio je da se “nastavlja započeti pir bahatosti i beskrupuloznosti, krivotvorenja dokumentacije i pokretanja montiranih disciplinskih postupaka“, optužujući pokrajinsku vladu i upravu KCV za “besprizornu hajku” na dr Turkulov. Ideja o skupu podrške najavljena je već tada, kada je protojerej najavio da će SPC tražiti “i ostavke”.

“Ako čitava stvar uskoro ne dobije jedini mogući razumni i pošteni epilog, nama, običnim građanima i blagodarnim pacijentima dr Vesne Turkulov, ne preostaje ništa drugo nego da se okupimo na nekom javnom mestu i da svi zajedno podržimo našu dragu doktoricu Vesnu, a od onih koji su zloupotrebili svoje položaje zatražimo ostavke“, dodaje se u apelu Eparhije.

Da cirkus bude kompletan na kraju se pobrinuo i sam predsednik Aleksandar Vučić. Prilikom nedavne posete Novom Sadu, uz pomoć zamenica i opštih mesta, Vučić je i svog gradonačelnika i premijera podsetio ko se, na kraju, za sve pita u ovoj državi.

Igor Mirović Foto: TANJUG/ JAROSLAV PAP/bs

„Ne zanimaju me ni sujete, a ni to što će jedni da kažu da je ovo, a drugi da je ono. Imaju obavezu da rade u interesu građana Vojvodine i Novog Sada, tako da je dobro da to što pre razumeju. Ako ne razumeju tražićemo druga rešenja i nema tu velike filozofije. To da mislite da će neko da me ucenjuje time što hoće ili neće da napravi nešto u određenom trenutku ili što misli da ima pravo da to radi, pa nema pravo. Svako ima pravo da se ponaša u skladu sa svojim ingerencijama i svojim obavezama. Verujem da će dobri i pametni ljudi da rade svoj posao u interesu građana, a ne da razmišljaju o tome kako će da se dodvore nekom drugom delu javnosti, svađajući se sa onima sa kojima bi trebalo da rade. Ovde govorim i o jednima i o drugima“, poručio je Vučić.

I jednima i drugima, njegovima.

Bonus video: Ministar Momirović i (ne)razumevanje pojma „antisemitizam“

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare