Foto:Shutterstock

Kompanija "Emporio tim" jedna je od desetak firmi koje godinama unazad dobijaju unosne poslove za obezbeđivanje objekata raznih državnih preduzeća i institucija. Prema rečima potpredsednika Narodne stranke Miroslava Aleksića njihovi bilansi u APR-u u poslednjih pet godina su takvi kao da bave izgradnjom puteva, a ne poslovima obezbeđenja.

Grupa od desetak firmi, kako opozicija tvrdi bliskih režimu, iz meseca u mesec, godinama unazad, od državnih preduzeća dobija na desetine i stotine miliona dinara za poslove obezbeđenja objekata. Za ono što su ne tako davno radili noćni čuvari. Interesantno je to da ove firme poslove dobijaju ili samostalno ili nastupaju zajedno kao konzorcijum. Uglavnom na tenderima bez konkurencije, kao jedini ponuđači.

One su podeljene u tri grupacije, navodi potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić za Novu.

“U prvoj grupi je vlasnik Dušan Đukić i tu se nalaze firme Dobergard, Dobergard plus, Sparta security… Druga čine firme “VIP security” i “G4S”. Tu se spominje i “Emporio tim” kompanija od ranije poznata javnosti, kao ćerka firma VIP Security. Treću grupaciju čin BPS koji je u vlasništvu bivše državne sekretarke MUP Milene Vuković”, navodi Aleksić.

Većina tendera na kojima ove firme dobijaju poslove, tvrdi Aleksić, jesu sa jednim ponuđačem, dakle bez ikakve konkurencije.

“Kad su manji iznosi u pitanju, onda se uglavnom prijavi jedna od ovoh firmi, a kad su veći poslovi u pitanju tad se udružuju u konzorcijum. I tako rade sa državnim preduzećima i institucijama po gotovo svim gradovima i opštinama širom Srnije. Pritom su to astronomske cifre, a njihovi bilansi u APR-u u poslednjih pet godin asu takvi kao da bave izgradnjom puteva, a ne obezbeđenjem puteva.

Među nabrojanim kompanijama javnosti je, svakako, najpoznatija Emporio tim.

O njoj je počelo intenzivno da se priča nakon otvaranja kovid bolnice u Batajnici. Tada je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić otkrila da je za usluge čišćenja kovid bolnice u Batajnici sklopljen ugovor mimo javne nabavke upravo sa ovom firmom, koja je kako je istakla višestruko plaćena.

Marinika Tepić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Po čistačici se Emporio timu plaća 180.000 dinara, kako tvrde moji izvori, a na tržištvu je realna cena 80.000 dinara. Ugovori su i za pranje veša, na primer, 212 dinara po kilogramu, iako je, kako se tvrdi, tržišna cena oko 70 dinara i da su ovi ugovori na tri godine“, rekla je Tepić.

Ovo nije jedina afera u kojoj se spominje ova firma. Jedna od javnosti najpoznatijih jeste ona kada su usluge održavanja higijene u Ministarstvu unutrašnjih poslova, praktično preko noći, cene porasle sa 30 na 70 miliona dinara godišnje. Kompanija Emporio tim spominjala se i oko afere postavljanja ulične rasvete u Beočinu, Bogatiću, Jagodini i Kruševcu.

Tada je ustanovljeno da su od 24 ugovora za ugradnju LED svetiljki u mestima širom Srbije, 22 dobile iste firme. Dakle, iste firme, u različitim kombinacijama, pobedile su na 22 od 24 tendera za modernizaciju javne rasvete i obezbedile sebi oko 50 miliona evra iz lokalnih budžeta. Reč je o četiri firme i njihovim partnerima – Resalta, Esco Elios, U Light i Keep Light. Na listi partnera Resalte nalazila se i firma Emporio tim, čiji je vlasnik i direktor Slobodan Zdravković.

Umešana je i u posao zamene više od 23.500 „običnih“ svetiljki LED svetiljkama i briga o javnoj rasveti u Nišu, u narednih 15 godina. Posao je dobio konzorcijum koji čine slovenačka firma „Resalta“ i beogradske firme „Emporio tim“ i „Elgra vision“.

Interesantno je da je jedan od vlasnika “Resalte” američki biznismen Mark Krendal, bivši poslodavac srpske premijerke Ane Brnabić.

Redakcija portala Nova.rs imala je uvid i u ugovor koju je firma Emporio tim 2018. godine potpisala sa Ministarstvom finansija u pregovaračkom postupku, bez poziva na podnošenje ponuda, za čišćenje zgrade Uprave za trezor i to po ceni od oko 25 miliona dinara za period od devet meseci.

BONUS VIDEO: Miroslav Aleksić o malverzacijama u EPS-u

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare