Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Šef odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa Eliot Engel izjavio je da su predstojeći razgovori između čelnika Kosova i Srbije u Vašingtonu pozitivan korak, ali je i podvukao da bi konačno rešenje trebalo da sadrži neke ključne principe, preneo je sinoć Radio slobodna Evropa (RSE).

Pominjući da je sukob između Srbije i Kosova dugo trajao i naneo štetu životima mnogih ljudi, Engel je naveo da bi konačni dokument trebalo da dovede do uzajamnog priznavanja Kosova i Srbije. Međutim, Engel je izrazio dileme da li se tako nešto sada može postići.

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji udaljava svoju zemlju od severnoatlantske zajednice i približava je Rusiji, usprotivio se stavljanju uzajamnog priznanja na sto. Zapravo, srpska delegacija je iznela da će razgovori biti deo pregovora o ekonomskim pitanjima. Iako nema ništa loše u ekonomskom rastu i ekonomskom razvoju, politički sukob zahteva politička rešenja“, napisao je Engel u saopštenju emitovanom uoči prvog dana sastanka u Vašingtonu.

Prema njegovim rečima, konačni sporazum „treba da otvori put ka tome da Kosovo i Srbija budu deo severnoatlantskih struktura, uključujući Evropsku uniju (EU) i NATO, kao i da garantuje punopravno članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama i drugim važan međunarodni organizacijama.

Engel je napomenuo da oni koji stoje iza etničkog čišćenja, silovanja i drugih ratnih zločina počinjenih u vreme Slobodana Miloševića moraju biti izvedeni pred lice pravde.

Između ostalog, Engel je izrazio pozitivan stav u odnosu na kosovsku delegaciju, rekavši da je premijer Avdulah Hoti predstavio jasne ciljeve za pregovore – međusobni sporazum, bez ugrožavanja teritorijalnog integriteta Kosova.

Foto: Nova.rs/EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

„Kosovo zaslužuje normalnu budućnost, u kojoj ljudi mogu slobodno da putuju i da budu blizu svetskih demokratija, uključujući i Sjedinjene Države“, navodi Engel.

U Beloj kući danas počinje dvodnevni sastanak delegacija Srbije i Kosova. Domaćini skupa su specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel (Richard Grenell) i savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Robert O’Brajan (O’Brien), dok će delegacije Srbije i Kosova Vučić i Hoti.

Izvori bliski američkoj administraciji naveli su da SAD nemaju „tajni plan“ i da će teme biti ekonomske. Prema njihovim rečima, razgovaraće se o tri sporazuma koje su dve strane postigle: o ponovnom uvodjenju vazduhoplovne linije i razvoju železničkog i drumskog saobraćaja.

Još se ne zna da li će sastancima prisustvovati i američki predsednik Donald Tramp. Posle Vašingtona u Briselu će biti održan sastanak visokih delegacija Srbije i Kosova sa zvaničnicima EU.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar