Aleksandar Jovanović Ćuta i Radomir Lazović
Aleksandar Jovanović Ćuta i Radomir Lazović Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

Budući poslanici opozicije u Skupštini Srbije potvrdili su da će se konsultacije predstavnika političkih partija nastaviti sutra, kada se očekuje dogovor o broju potpredsednika, kao i o radnim telima.

Radomir Lazović iz „Ne davimo Beograd“ izjavio je da će se sednice skupštine u ovom sazivu odvijati malo drugačije, jer će opozicija imati značajniju ulogu nego ranije.

„Smatram da je opozicioni rad parlamenta jedna demokratska tekovina i da bismo trebali da damo svoj doprinos što znači da ćemo biti veoma oštra opozicija i SNS-u i SPSu i svima koji sa njima sarađuju“, rekao je Lazović.

On je potvrdio da će predlog grupe od 35 poslanika biti da jedan od opozicionih potpredsednika bude lider DS Zoran Lutovac.

„Gledaćemo da dobijemo što više prostora za naš rad jer prvi put učestvujemo u radu skupštine i važno nam je da što bolje predstavimo ono o čemu govorimo na protestima i ulicama. Nemamo iluzija da možemo uraditi mnogo ali imamo veru da možemo da predstavimo građane koji nezadovoljni kako funkcioniše naše društvo.

On je rekao da konstitutivna sednica ima specifičan karakter, ali da će se u nastavku rada boriti za demokratiju, prava žena, zaštitu životne sredine i sve ostale teme o kojima su i do sada govorili.

Poslanik sa liste Moramo Aleksandar Jovanović Ćuta pozvao je ljude iz Saveza ekoloških udruženja Srbije (SEOS) da odmah u ponedeljak kad budu potvrđeni mandati dođu u skupštinu i održe konferenciju za novinare, kako bi se na dnevnom redu što pre našla inicijativa za zabranu iskopavanja litijuma.

Kao jednu od prvih akcija, on je najavio da će svaki od 250 poslanika dobiti papir da se izjasni da li je za ili protiv Rio Tinta.

„To je svojevrstan referendum jer je reč o predstavnicima naroda“, rekao je Jovanović.

Na pitanje da li će podržati predlog za predsednika i potpresednike skupštine, odgovorio je da on neće glasati ni za jedan predlog koji dolazi od vladajuće stranke.

Danas su u Skupštini Srbije održane prve konsultacije pred konstitutivnu sednicu koja je zakazana za ponedeljak.

BONUS VIDEO Nova Vlada, isti cilj: Na kakvim „točkovima“ Srbija nastavlja put ka EU?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar