Aleksandar Vučić obraćanje naciji Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Nakon što je više od 10 godina tvrdio da je na čelu neprikosnovenog regionalnog lidera i velike ekonomske sile, predsednik Srbije je gotovo preko noći prepoznao tu Srbiju kao nešto sasvim suprotno, čemu je potrebna temeljna promena. "Moramo da se izborimo za normalnu i pristojnu Srbiju. Ovo je put koji sam prokrčio za široki pokret naroda“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nakon što je više od 10 godina tvrdio da je, kao predsednik Srpske napredne stranke (SNS) i neprikosnoveni lider srpskog ekonomskog tigra, zemlja čiji ekonomski rast teško da može da parira nijednoj članici Evropske unije i kojoj napravio vojnu silu ne samo u balkanskim okvirima, Vučić je tu Srbiju odjednom, gotovo preko noći, prepoznao kao nešto suprotno „normalnom“ i „pristojnom“, zbog čega joj je potrebna promena, piše hrvatski Nacional.

U skladu sa ovim otkrićem, Vučić je najavio da će u narednih šest meseci stvoriti veliki državotvorni i nacionalni pokret za opstanak i napredak Srbije. Vučić je iz nekog razloga zaključio da SNS, čiji je predsednik, i njenih više od 700.000 članova nisu na visini zadatka da ispune viziju „normalne i pristojne Srbije”.

Vučić je sebi postavio veoma ozbiljan zadatak – više od 10 godina, intenzivno, svakodnevno, pred kamerama, ne skrivajući se, učvršćuje imidž Srbije kao zemlje čiji je spoljnopolitički kredibilitet veoma upitan, ulažući vredne napore. u kršenju ljudskih prava sopstvenih građana i ignorisanju vladavine prava, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Aleksandar Vučić obraćanje naciji Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Uprkos monstruoznoj pustoši koju je izazvala agresija Moskve na Ukrajinu, hiljade Rusa čiji je cilj da napuste domovinu zbog vojne mobilizacije, desetine žena poginulih na uličnim protestima u Iranu, pretnje Pekinga Tajvanu – 1.700 kilometara od Moskve, 1.000 kilometara od Kijeva , 2.800 kilometara od Teherana i 8.900 kilometara od Tajpeja, Vučić tvrdi da je najveća žrtva zavere međunarodnih sila i svetskih sila.

Vučićeva najava da će umesto SNS napraviti ‘veliki državotvorni i nacionalni pokret za opstanak i napredak Srbije’ liči na odluku neuspešnog gazde da proglasi bankrot i osnuje novo preduzeće.

„Ostaje samo da nam neko stavi glavu na panj, pa kažu sad ćemo da uzmemo sekire“, rekao je Vučić povodom navodno nezapamćenih pretnji i ucena sa Zapada, upućenih Beogradu zbog na odbijanje male balkanske države sa oko šest miliona stanovnika da se pridruži sankcijama Moskvi, uvedenim zbog ruskog napada na Ukrajinu. Zemlja koja kao da su zaboravili u Beogradu nije priznala nezavisnost Kosova niti podržala vazdušne udare NATO-a na Srbiju i Crnu Goru 1999. godine.

Vučićeva najava da će umesto SNS-a napraviti „veliki državotvorni i nacionalni pokret za opstanak i napredak Srbije“, deluje kao odluka neuspešnog gazde da proglasi bankrot i osnuje novo preduzeće. Na to ukazuju Vučićevi rezultati na čelu preduzeća „SNS“ i „Srbija“ u proteklih 10 godina.

Vučić je krajem aprila, uz ocenu da je ovo „nova era”, obavestio javnost da je sa kompanijom Stelantis potpisan ugovor o finansiranju električnog automobila koji će se proizvoditi u Kragujevcu, u „Fijat Krajsleru”. Fabrika automobila (FCA). Dve nedelje kasnije, više od 1.000 radnika FCA okupilo se ispred ulaza u fabriku i potom krenulo u protestnu šetnju gradom, nakon što su obavešteni da za njih počinje „nova era” odlukom poslodavca da privremeno zatvori pogone i pošalje zaposlenima na rad u inostranstvu.ili im predaju obaveštenja.

Aleksandar Vučić obraćanje naciji Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Nedavno obaranje ukrajinskog aviona natovarenog srpskim oružjem u Grčkoj ukazalo je na to da je Beograd jedan od najvećih „trgovaca smrću“, čije se oružje koristi u ratovima u Jemenu, Libiji i među pripadnicima Islamske države u Iraku i Siriji.

U septembru 2020. Vučić je sa tadašnjim kosovskim premijerom Abdulahom Hotijem u Vašingtonu potpisao „istorijski“ ekonomski sporazum, čiji je najzanimljiviji deo bila obaveza Beograda da premesti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim. Što se, u skladu sa Vučićevom pouzdanošću, nije dogodilo. Vučić je prošlog meseca rekao da je u Beogradu zabranjen Evroprajd, odnosno Parada ponosa. Vučić je rekao da mogu da ga pozovu predsednici Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Ukrajine i Turske – Džozef Bajden, Vladimir Putin, Volodimir Zelenski i Redžep Tajip Erdogan, ali da „neće biti promene te odluke“. Nakon čega je otputovao u Njujork, gde se fotografisao na Tajms skveru, dok su se u Beogradu policajci tukli sa desničarskim ekstremistima, pokušavajući da zaštite učesnike Parade. Koje je, kako je Vučić tvrdio, zabranila država Srbija.

U Beogradu Vučićeva policija u centru grada štiti oslikani lik bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića na fasadi zgrade. To je slika osobe osuđene na doživotnu robiju za genocid u Srebrenici, gde su Mladićeve jedinice u julu 1995. ubile više od 8.000 nenaoružanih Bošnjaka.

Državna telekomunikaciona kompanija Telekom Srbija otkupila je za neverovatnih 600 miliona evra pravo na prenos utakmica engleske Premijer lige, kako bi iz igre izbacila „opozicionog tajkuna” Dragana Šolaka i njegove televizijske kanale N1 i NovaS. Neshvatljivo zvuči suma od 600 miliona evra za šestogodišnje pravo prenosa utakmica Premijer lige na prostoru bivše Jugoslavije, jer je osam puta veća od prethodne.

PROČITAJTE JOŠ

Ovaj ugovor znači da je za TV prenos svake od 380 utakmica Premijer lige u sezoni potrebno obezbediti reklame vredne skoro 300.000 evra, uključujući i okršaje timova kao što su Vulverhempton, Bornmut, Brentford…

Na pitanje da li je to isplativo u Vučićevoj Srbiji, mogući odgovor je da će i druge srpske državne kompanije, kao i privatnici bliski vlasti, biti u obavezi da plaćaju reklame. Ili da Telekom svesno gubi gubitke jer namerava jednog dana, uz podršku vlade i bez obzira na cenu, koju u svakom slučaju plaćaju građani Srbije, da suzbije potpunu konkurenciju, postane apsolutni monopolista na tržištu i prikupi svu dobit.

Telekom Srbija je, inače, platio 600 miliona evra za prenos premijerligaških utakmica, iako se u prethodnih pet godina dug te državne kompanije utrostručio – sa 456 miliona evra na 1,4 milijarde. Vučić je okružen vrhunskim rodoljubivim kadrovima, među kojima je i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji se, u skladu sa funkcijom ministra srpske policije, slikao u zagrljaju sa zločincem Vladimirom Kovačevićem, osuđenim za nošenje „ škorpion“ automatski pištolj i registrovani izvršilac 17 drugih krivičnih dela kao što su teška krađa, izazivanje nacionalne, verske i rasne mržnje, nanošenje teških telesnih povreda, napad na službeno lice i sprečavanje u vršenju dužnosti, izazivanje opšte opasnosti, nasilničko ponašanje…

Vulin je 2018. godine, dok je bio ministar odbrane, „u skladu sa naredbama šefa države i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Vučića“, obavestio javnost da je Vojsku Srbije uključio u aktivnu borbu. da se poveća natalitet.

„Vojska će učiniti sve što je u njenoj moći da ima više rađanja, da stimuliše rađanje, da pomogne svakoj porodici koja želi da ima decu. Vojska zna da je deo našeg naroda i svaka radost i briga je naša radost i naša briga. Zato je i borba protiv bele kuge naš zadatak i daćemo sve od sebe da u njoj učestvujemo, pobednički, kao što to uvek čini Vojska Srbije“, rekao je Vulin.

Da li je moćna mašina SNS-a, brojnim aferama, u kojima je Vučić glavni akter i sponzor, postala kamen oko vrata najmoćnijem Srbinu i dovela do ideje o stvaranju „velikog državotvornog i nacionalnog pokreta “

Nakon čega nije bilo informacija o učešću Vojske Srbije u projektu „da se više rađanja, stimuliše rađanje, pomogne svakoj porodici koja želi da ima decu“. Vučićev blizak saradnik je ministar finansija i bivši gradonačelnik Beograda Siniša Mali, kome je Senat Beogradskog univerziteta jednoglasno oduzeo doktorat zbog plagijata krajem prošle godine.

Vučićeva dugogodišnja desna ruka, ministar odbrane, bivši predsednik Skupštine i ministar policije Nebojša Stefanović našao se, zahvaljujući doktorskoj tezi „Nova uloga strateškog upravljanja u upravljanju lokalnim samoupravama (primer grada Beograda)“, u situaciji kada je optužen za plagiranje značajnog dela svoje disertacije, pisane na srpskom jeziku. U četvoročlanoj komisiji pred kojom je Stefanović branio to delo bili su Sung Džo Park iz Južne Koreje i Francuz Žan Žak Šantron, koji ne znaju srpski jezik.

Za doktorat guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković tvrdi se da više od 20 odsto teksta čine odlomci prepisani iz radova drugih autora, bez navođenja.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar, poznat po druženju sa pripadnicima zločinačkog zemunskog klana odgovornog za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića 2003. godine, definisao je kao problem prisustvo prevelikog broja Crnogoraca na rukovodećim mestima u srpskom zdravstvu.

„U Crnoj Gori nemamo nijednog direktora koji se izjašnjava kao Srbin, a ovdje na mnogim rukovodećim pozicijama imamo Crnogorce koji još nisu ni naučili srpski. Ne znaju da govore srpski“, rekao je Lončar govoreći o srpskim zdravstvenim ustanovama.

Ovakvi članovi srpske vlade retko se mešaju u spoljnopolitičke aktivnosti Vučića, koji je u januaru 2019. u Beogradu ugostio ruskog predsednika Vladimira Putina. Putin je tokom sedmočasovne posete rekao samo: „Hvala, hvala na prijateljstvu“.

Foto: Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Nekoliko meseci ranije u Parizu, na svečanosti povodom obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, tadašnji predsednik Kosova Hašim Tači sedeo je u neposrednoj blizini Putina i rukovao mu se, dok je Vučiću dodeljeno mesto na bočni stalak.

U okviru koncepta Srbije kao regionalne vojne sile, Vučić je izdvojio skoro 200 miliona evra za šest ruskih aviona MiG-29, koji su u proseku stari 28 godina.

Ovo su samo neki od rezultata desetogodišnje politike Vučića i više od 700.000 članova njegovog SNS-a. Ko je Vučića naterao da kao sjajan pravnik, ekonomista, vojni stručnjak, humanista, demograf i politički analitičar krene „putem normalne i pristojne Srbije” kako bi se isključio iz „strašnih pritisaka i strašnih vremena”, iako niko osim predsednik Srbije ne zna kakve se pretnje nadvijaju nad Srbijom i odakle dolaze.

Da li je moćna SNS mašina, sa brojnim aferama, u kojima je Vučić glavni akter i sponzor, postala kamen oko vrata najmoćnijem Srbinu i dovela do ideje o stvaranju „velikog državotvornog i nacionalnog pokreta za opstanak i napredak Srbije“?

Nedavni pad aviona natovarenog srpskim oružjem u Grčkoj ukazao je na to da je Beograd jedan od najvećih „trgovaca smrću“, čije se oružje koristi u Jemenu, Libiji i među pripadnicima Islamske države.

Priča o novom državotvornom pokretu ne može da zaobiđe činjenicu da je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković u Njujorku, od svih mesta u svetu, tokom zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, sa gl. ruske diplomatije Sergej Lavrov je pred kamerama, dok traje najveća agresija.zemlje sveta na Ukrajinu, potpisao dokument pod nazivom „Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova dve zemlje za naredna dva godine“.

Naravno, malo kome je važan naziv tog dokumenta – poenta je u mestu i trenutku potpisivanja.

Važno je i da je Vučić razgovarao sa predsednikom Irana Ebrahimom Raisijem u Njujorku, tokom Generalne skupštine UN, u vreme kada su iranske snage bezbednosti pucale i ubijale učesnike protesta zbog kršenja osnovnih prava žena.

Teško je zamisliti da svrstavanje u Moskvu i Teheran, uz stalno zaoštravanje odnosa sa susedima, može doneti Vučiću, kako god da zove i usmerava svoj novi pokret, nove simpatije i jačanje finansijske i političke podrške na Zapadu. Što mu, možda, i nije potrebno.

Ministar policije Srbije Vulin je rekao: „Kada bi Vučićem bili zadovoljni oni koji traže da gaze Republiku Srpsku, priznaju Kosovo i uvedu sankcije Ruskoj Federaciji, srpski narod bi bio nezadovoljan njime“. Kako su oni nezadovoljni Vučićem, tako je zadovoljan srpski narod njime. Predsednik svih Srba je jedini slobodni lider u Evropi, a to se ne sviđa kolonijalnim gospodarima“.

BONUS VIDEO: Vučić: Mladima pred Novu godinu po 5000 dinara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare