EK o napadima na N1 i Novu: Osuđujemo, naš stav jasan

Politika 04. dec. 202014:08 > 14:42
Podeli:
Foto: N1

Portparolka Evropske komisije (EK) nadležna za proširenje Ana Pisonero je izjavila, odgovarajući na pitanje o napadima predstavnika vlasti u Srbiji na novinare televizija N1 i Nova S, da Evropska unija osuđuje svaki napad na medije.

„Mislim da je stav Evropske unije veoma jasan. Mi osuđujemo svaki napad na novinare. Za nas je izuzetno važno da novinari mogu da rade svoj posao bez ikakvih pretnji, nasilja i ugrožavanja kako bi građani imali pristup svim informacija. Mi pozdravljamo osudu ovih napada i pretnji od strane vlasti i očekujemo od Srbije da stvori atmosferu u kojoj će postojati sloboda izražavanja bez smetnji“, navela je ona, a prenosi N1.

Pisonero je dodala da je „ta tema i deo Medijske startegije koju je sačinila Vlada Srbije i Akcionog plana koji je Vlada usvojila“.

„Pozdravljamo usvajanje i pozivamo Srbiju na brzu primenu na transparentan i inkluzivni način. Očekujemo da novoformirana Radna grupa za bezbednost novinara nastavi obezbeđuje efikasno praćenje sudskih procesa u slučajevima fizičkog i verbalnog napada na novinare. Poznato je da su za nas sloboda i pluralizam medija ključni aspekti i da su deo evropske DNK. To je naša pozicija“, rekla je Pisonero.

Portparol Evropske komsije Erik Mamer je izjavio da je jedna od tema jutrošnjeg razgovora predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić bilo upravo pitanje medijskih sloboda u Srbiji.

Brnabić je jutros ocenila da su poslanici Srpske napredne stranke, koji su vređali novinare N1 i Nova S u Skupštini Srbije, pogrešili i dodala da se predsednik naprednjaka Aleksandar Vučić u četvrtak izvinio u ime stranke.

Podsetimo, iz skupštinskih klupa se prethodnih dana moglo čuti da su TV N1 i TV Nova S „antidržavna konstrukcija“, „antisrpski mediji“, „strani plaćenik, domaći izdajnik“, da „postaju polako neregistrovane političke partije“ i da je njihovo ponašanje „apsolutno antidržavno“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar