Boško Obradović Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Vlada Srbije u tehničkom mandatu je donela dve uredbe koje će "dokrajčiti domaće tržište rada", naveo je danas pokret Dveri.

U saopštenju Dveri ukazuje se da Uredba o kriterijumima za dodelu podsticaja poslodavcima koji zapošljavaju novonastanjena lica u Srbiji, a odnosi se na ubrzan uvoz jeftine radne radne snage i sticanje svih prava, „donosi nelelojalnu konkurenciju i obara zarade našim građanima“.

„Radnici koji dolaze iz Vijetnama, Pakistana i Indije ovde su ostavljeni na milost i nemilost i teško izrabljivanje, praktično ropstvo. Uredba o kriterijumima za određivanje kategorija stranaca kojima se privremeni boravak u Republici Srbiji može odobriti nezavisno od osnova za odobrenje privremenog boravka, se odnosi na subvencionisanje plata ‘novonastanjenih lica’ čije će poreze i doprinose plaćati građani Srbije iz budžeta dugih pet godina“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je ova uredba, „osim što je van nadležnosti tehničke vlade, i diskriminatorna i protivustavna“.

„Tako će deset naših radnika raditi za jednu subvenciju ‘novonaseljenog lica’ čija će plata biti preko 300.000 dinara. Rešenje Srpske napredne stranke za masovne ekonomske migracije naših građana je da preostala sirotinja plaća uvoz stranaca koji će potpuno urušiti tržište rada. Čudno je da Uredba ne predviđa nikakav postupak dokazivanja da se takav kadar ne može naći u našoj zemlji pa je vrlo verovatno da iza uredbe stoje ‘bratski’ poslovi i rešenja lažnih doktora nauka“, dodaje se u saopštenju.

Dveri navode da će „zatražiti ocenu ustavnosti“ ovih uredbi.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar