Foto: printscreen/CLIP.BA

Proslava koju je organizovala kompanija "Igman" u Konjicu, kojoj je prisustvovala zaražena osoba, zamrzla je namensku industriju, a kako saznaje Nova.rs pored preminulog od korone u Bosni i Hercegovini koji je bio na slavlju i jedna žrtva iz Srbije je prisustvovala žurci i po svoj prilici zarazila se tamo.

Proslava je organizovana povodom 70. godišnjice početka rada namenske industrije „Igman“, a prisutvovalo joj je više od 200 zvanica.

Izvor Nova.rs kaže za naš portal da panika vlada namenskom u regionu, jer pored zvanica iz BiH žurci su prisustvovali i predstavnici industrije iz Srbije, Hrvatske, javne ličnosti i funkcioneri.

Ovo nije prvi dernek koji je „Igman“ organizovao u Konjicu, ali odluka da se žurka upriliči u jeku epidemije i zabrane okupljanja dovela je do ozbiljnih posledica i smrti dve osobe.

Prva žrtva ove žurke je vozač direktora “Igmana” Đahida Muratbegovića, koji je iz Beograda na Konjic dovezo direktora „Slobode“, a kojem je kasnije dijagonostikovan koronavirus. Zaražen je i Muratbegović, kojem se zdravstveno stanje pogoršalo početkom nedelje.

Druga žrtva je iz Srbije, a kako saznaje Nova.rs reč je o bivšem rukovodiocu Yugoimport: SDPR-a koji je preminuo ove nedelje u Beogradu.

„Žurke ‘Igmana’ nadaleko su čuvene u svetu namenske industrije. U Konjic dolaze direktori iz namenskih industrija iz regiona, funkcioneri BiH, poznate ličnosti. Veliki je broj starijih zvanica, penzionera“, kaže izvor Nova.rs.

Među prisutnima su bili i premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, ministar energetike, industrije i rudarstva Nermin Džindić, te niz zvaničnika i poslovnih partnera, navodi Al Džazira.  U Konjicu je, zvanično, zaraženo 17 osoba. Među zaraženima su i predsednik Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Jašarspahić, pevač Berin Buturović, Jasmin Badžak, potpredsednik Fudbalskog kluba Željezničar, kao i vodeći ljudi Ministarstva zdravstva, koji su koordinisali borbu protiv korona virusa u federaciji.

Kako kaže naš izvor, iz Srbije su žurci prisustvovali predstavnici namenske industrije, među kojima je i bio i direktor „Slobode“ iz Čačka.

Epilog neodgovorne odluke da u žurka organizuje tokom zabrane okupljanja koja je na snazi u Bosni i Hercegovini je i potpuna obustava proizvodnje u Igmanu, a tužilaštvo Bosne i Hercegovine pokrenulo je i istragu.

Zaustavljen rad namenske i u Srbiji

Ovo nije jedina namenska industrija u kojoj je rad u potpunosti obustavljen zbog koronavirusa – kao što je pisala Nova.rs preduzeće Milan Blagojević – Namenska iz Lučana zatvoreno je na dve nedelje.

Direktor ovog preduzeća Radoš Milovanović bio je u kontaktu sa zaraženim i nalazi se u kućnoj izolaciji, na koju ga je primorala policija. U izolaciji se nalazi još 11 zaposlenih iz Namenske.

Milovanović je bio u kontaktu sa Zoranom Pantelićem, nekadašnjim članom Opštinskog veća Lučani i lokalnim funkcionerom SNS – vlasnikom firme koja je, kako je preneo NIN, prevozila oružje fabrike GIM do niškog aerodroma.

Nova.rs nije dobila potvrdu da je Pantelić prisustvovao proslavi „Igmana“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram