Samo za 24 sata, predsednik Srbije Aleksandar Vučić doživeo je dva velika neuspeha u svojoj kosovskoj politici. Nakon odluke da podrži bojkot Srba na izborima na severu Kosova, čiji je epilog da su četiri opštine sa srpskom većinom dobile Albance za gradonačelnike, dan kasnije Kosovo je dobilo zeleno svetlo za ulazak u Savet Evrope, a Srbija to nije mogla da spreči.

Šefica misije Srbije u Savetu Evrope Aleksandra Đurović potvrdila je da je zahtev Kosova za prijem u ovu organizaciju prosleđen u dalju proceduru u Parlamentarnu skupštinu. Na redovnom zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope trebalo bi da donese odluka da li će Kosovo ući u ovu organizaciju, da bi se nakon toga ceo postupak nakon toga vratio u Komitet ministara koji potvrdio odluku Parlamentarne skupštine.

Ovu informaciju potvrdile su ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala i predsednika Kosova Vjosa Osmani.

„Zastava Kosova će se uskoro vijoriti među drugim članica Saveta Evrope. Današnji dan je veoma važan u procesu pristupanju Savetu. Hvala našim saveznicima koji nisu glasali samo za Kosovo, već pre svega za demokratiju, slobodu i ljudska prava“, poručila je Osmani na Tviteru.

Pročitajte još...

Time je učinjen prvi korak za članstvo Kosova u ovoj međunarodnoj organizaciji, za čije članstvo je Kosovo konkurisalo još 12. maja 2022. godine.

Samo dan ranije, nakon odluke Srba da bojkotuju izbore na severu Kosova, četiri opštine sa srpskom većinom dobile su Albance za gradonačelnike. Srbi su time u potpunosti izgubili izvršnu vlast, što je podstakla vlast u Beogradu koja je ohrabrivala da se ne izađe na izbore.

Prema rečima predsednika Vučića, svega 13 je glasalo na izborima, što je pobeda jedinstva i poruka svima u Evropi.

„U biračkom spisku je upisano 45.095, Srba ukupno izašlo 13, pritom dvoje lica kaže da su greškom izašli, ali da sad ne ulazimo u te detalje. To je 0, 029 procenata. Ono što je zanimljivo, to je da nije izašao nijedan Srbin iz Zubinog Potoka. Izašao je i značajno manji broj Albanaca. Izbori su održani tako što je 13 kontejnera bilo raspoređeno. Na više biračkih mesta nijedan čovek nije glasao. Slađana Pantović osvojila je ukupno 5 glasova, dobila je i glas jednog Albanca. Došla je i otišla u pratnji Kurtijeve policije“, rekao je Vučić i dodao da OEBS nije pratio izbore.

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

„Iz kancelarije EU i Kvinte juče nisu imali vremena da obiđu biračka mesta. Ukupno glasalo 449 Albanaca manje nego na prethodnim izborima, dobar deo njih ne živi tu. Šta su nam ti izbori pokazali? Pod jedan to je izborni debakl Kurtija i Kvinte. Pod dva, ovako nešto se nije desilo na evropskom tlu. Pod tri, ovo je pokazalo ogromno jedinstvo srpskog naroda. Srbi su se ponašali ne samo savesno i odgovorno, nego kao veoma snažan narod. Pod četiri, mi suštinskog dijaloga nemamo. Mi ne razgovaramo, mi dobijamo nametnute papire“, rekao je Vučić.

Naglasio je da su ga iz EU lagali i varali.

“ Lagali ste nas govoreći da mora da se realizuje ZSO; pa tek tad da se govori o prvim srpskim obavezama. A na kraju kažu podržite nas u Savetu Evrope. Evo, nećemo. Ne pada nam na pamet, lagali ste nas i varali. Vi ste iz papira izbacili opstrakšn  oko Saveta Evrope u Ohridu, te ga nema u implementacionom planu“, rekao je Vučić.

A kako je Vučić vodio politiku na Kosovu u poslednjih 11 godina i kako smo od pompeznih obećanja i izjava „da vodimo sa 5:0“ doživeli potpuni krah, pročitajte u posebnom tekstu.

Bonus video: Lokalni izbori na severu Kosova, povod za nove tenzije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar