Foto: Shutterstock, Dursun Aydemir / AFP / Profimedia

Šefica misije Srbije u Savetu Evrope Aleksandra Đurović potvrdila je da je zahtev Kosova za prijem u ovu organizaciju prosleđen u dalju proceduru u Parlamentarnu skupštinu.

Na redovnom zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope trebalo bi da donese odluka da li će Kosovo ući u ovu organizaciju, da bi se nakon toga ceo postupak nakon toga vratio u Komitet ministara koji potvrdio odluku Parlamentarne skupštine.

I ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala saopštila je da je Ministarski komitet Saveta Evrope, koji predstavlja 46 država članica, na vanrednoj sednici, sa više od 2/3 glasova, doneo odluku da prosledi Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope zahtev za članstvo Kosova u ovoj organizaciji.

Foto:TANJUG/ SLUŽBA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU PREDSEDNIKA CRNE GORE

Gervala je rekla da je današnja odluka istorijski korak za Kosovo, možda, prema njenim rečima, najvažniji posle nezavisnosti.

„Ministarski komitet Saveta Evrope, koji predstavlja 46 država članica, na vanrednom zasedanju, sa više od 2/3 glasova, upravo je doneo odluku da se Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope prosledi zahtev za članstvo Republike Kosovo“, napisao je Gervala.

Da je način prvi korak za prijem Kosova, tvrdi i predsednica Kosova, Vjosa Osmani.

Ona se zahvalila svima koji su, kako je navela, podržali aplikaciju Kosova.

„Zastava Kosova će se uskoro vijoriti među drugim članica Saveta Evrope. Današnji dan je veoma važan u procesu pristupanju Savetu. Hvala našim saveznicima koji nisu glasali samo za Kosovo, već pre svega za demokratiju, slobodu i ljudska prava“, poručila je Osmani na Tviteru.

Pročitajte još:

Podsećamo, nakon što je Kosovo dobilo dvotrećinsku većinu u Komitetu ministara Saveta Evrope, zahtev se prosleđuje Parlamentarnoj skupštini.

Potencijalna članica mora ispunjavati kriterijume Saveta Evrope u domenu demokratije, poštovanja ljudskih prava i vladavine prava. Proces usklađivanja sa standardima Saveta Evrope kontrolišu poslanici Parlamentarne skupštine.

Ukoliko na kraju tog procesa zemlja koja aplicira za članstvo dobije dvotrećinsku većinu glasova i u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, zahtev se vraća Komitetu ministara na konačnu potvrdu.

Bonus video: Da li su građani sa severa Kosova primorani da uzmu prištinske pasoše?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar