Dusan Bajatovic
Dušan Bajatović Foto:Zoran Lončarević

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović po svemu sudeći ostaje na ovoj poziciji. To je potvrdio i predsednik SPS Ivica Dačić nakon današnje sednice Predsedništva ove stranke.

Dačić je nakon sednice Predsedništva SPS otkrio ko će biti ministri iz koalicije Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije koju predvodi Dragan Marković Palma.

Ivica Dačić Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

„Jednoglasno je prihvaćen dogovor koji sam postigao s predsednikom SNS Aleksandrom Vučićem da budemo sastavni deo Vlade Srbije i želim da pre svega iskažem zadovoljstvo postignutim rezultatima iz prethodnih deset godina naše saradnje. Mislim da je u najboljem interesu Srbije i svih građana da ta naša saradnja bude nastavljena i u narednom periodu. Na osnovu tih naših razgovora mi smo jednoglasno odlučili da predlozi za članove Vlade u ime naše koalicije budu Brnako Ružić za ministra prosvete, kao što znate Vučić je sam rekao da ću ja biti prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti. Imaćemo dva člana Vlade bez portfelja, a to su Novica Tončev za razvoj nerazvijenih opština u Srbiji i Đorđe Milićević o čijim ćemo se zaduženjima dogovoriti u narednih nekoliko sati, do rasprave koja će početi u Skupštini naredne nedelje. Peti član Vlade će biti na osnovu dogovora s Draganom Markovićem Palmom Rade Basta (direktor JP Beogradske elektrane). Trebalo bi da bude ministar za privredu“ rekao je Dačić.

Na pitanje da li će Dušan Bajatović ostati na čelu Srbijagasa, Dačić je odgovorio:

„Pa o tome nismo razgovarali, ali to se nije ni postavljalo kao pitanje. Mislim, nije uopšte bila tema razgovora. Mi imamo nekoliko javnih preduzeća, kao što znate tu je Aleksandar Antić kao direktor Koridora, Igor Braunović kao direktor Srbijašuma i naravno Dušan Bajatović. To nije bila tema razgovora, ali to su i dalje naši predlozi“, rekao je Dačić.

To, po svemu sudeći, ukazuje da Bajatović neće biti smenjen, o čemu se mesecima unazad spekulisalo.

Priče o tome da neće više ostati na čelu Srbijagasa, koliko god to neverovatno zvučalo, počele su nakon poslednjeg sukoba sa sad već bivšom ministarkom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović kada ga je, kako su mediji pisali, izbacila sa sastanka. Neposredno nakon formiranja bivše vlade. I to zato što nije došao na sastanak sa saradnicima, kako se od njega tražilo.

Ukoliko Bajatović ostane na ovoj poziciji, onda verovatno ostaju i njegova mesečna primanja u vrednosti od 34.000 evra.

Kao generalnom direktoru Srbijagasa Bajatoviću se svakog meseca isplaćuje oko 203.000 dinara, ali iako je to njegova najvažnija i najuticajnija funkcija, plata koju za nju dobija čini skoro beznačajan deo njegovih ukupnih primanja, jer on platu prima i kao direktor Gastransa – 1.703.000 dinara.

Na to se nadovezuje članstvo u Nadzornom odboru Jugorosgasa, koje „vredi“ još gotovo milion i po dinara, kao i funkcija predsednika Nadzornog odbora podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor od skoro 600.000 dinara.

Gastrans je novi naziv kompanije koja postoji od 2011. godine, a ime joj je iz Južni tok promenjeno 2018. godine, nakon što je Rusija odustala od tog gasovoda i zamenila ga „Turskim tokom“.

Bajatović ostao je na mestu direktora, a vlasnički udeo nije se promenio, tako da se 51 odsto nalazi u vlasništvu Rusije, a 49 pripada Srbiji.

Jugorosgas gde Bajatović prima oko 1,5 milion dinara mesečno je preduzeće za izgradnju gasovodnih sistema, transport i promet prirodnog gasa.

Pored redovnih primanja od četiri miliona, Agenciji za borbu protiv korupcije Bajatović je prijavio i jednokratna primanja u vrednosti od 23 miliona dinara (195.000 evra), i to na osnovu bonusa koji je 2021. ostvario u podzemnom skladištu gasa Banatski Dvor i Gastransu Novi Sad, kao i povraćaja više uplaćenog doprinosa za PIO u vrednosti od čak 11 miliona dinara.

Bajatović dobija povraćaj doprinosa jer njegove plate drastično prevazilaze maksimalnu osnovicu za obračun doprinosa, tako da mu država „višak“ uredno vraća.

BONUS VIDEO: Dačić kao vino 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare