Đurić: Ucenjivačka strategija Hotija ruši dijalog

Politika 06. okt. 202023:57
Podeli:
Marko Đurić Foto: Printscreen/Tv PinkFoto: Printscreen/Tv Pink

Ucenjivačka strategija Avdulaha Hotija, osim što ruši dijalog Beograda i Prištine, sadrži poruku da Priština nije zainteresovana za bilo kakvu normalizaciju, već da je za Prištinu normalizacija samo sredstvo da se iznudi priznanje, izjavio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Đurić je u pisanoj izjavi istakao da se Hoti koristi sredstvima profesionalnih ucenjivača kako bi i Srbiju i Evropsku uniju pokušao da dovede pred svršen čin, nudeći izbor između blokade dijaloga i priznanja samoproglašenog Kosova od strane Beograda.

Nadam se da međunarodna zajednica ume da Hotijeve poruke čita između redova, jer one u suštini sadrže pretnju da će Priština krenuti putem destabilizacije ukoliko ne dobije prizanje od Beograda, kazao je Đurić.

Dodao je da je Beograd proces normalizacije odnosa nije sredstvo, već cilj, jer smo iskreno zainteresovani da se postepeno u regionu stvori atmosfera u kojoj nerešive nesuglasice neće rezultirati neprijateljstvom i konfliktima.

Da Hoti iskreno želi dobro svom narodu i svim drugim žiteljima Kosova i Metohije ne bi se ponašao kao otmičar u talačkoj situaciji, već bi predano radio na sprovođenju rešenja koje doprinose i stabilnosti i pomirenju na Kosovu i Metohiji, a koncept Zajednice srpskih opština za cilj ima upravo to, rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, Srbi na Kosovu i Metohiji neće biti Hotijevi taoci i nadalje ćemo biti uporni u nastojanjima da otvorena pitanja rešavamo za pregovaračkim stolom, ali evropskim partnerima moram da poručim da situacija u koju nas Hoti dovodi svojim političkim bezobrazlukom postaje sve apsurdnija, tako da postoji iskrena briga za budućnost dijaloga.

Mi ćemo u Briselu, i na svakom drugom mestu, nastaviti da insistiramo na sprovođenju dogovora o Zajednici srpskih opština, jer to jedino ima smisla i jedino to može izvući dijalog iz vrtloga licemerja, laži, pretnji i ucena u koji ga Hoti svakodnevno gura, poručio je Đurić.

Komentari

Vaš komentar